Acıgöl'de tehlike çanları

Güncelleme Tarihi:

Acıgölde tehlike çanları
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2008 15:11

DENİZLİ'nin Çardak İlçesi ile Afyonkarahisar sınırları içindeki Acıgöl, kuraklıktan büyük oranda etkilendi. 16 bin 500 hektar alana sahip, dağlardan gelen yağmur ve kar suları, kaynak suları ve Kocaçay Deresi'nin sularıyla beslenen Acıgöl'de sular iyice çekildi, başta flamingolar olmak üzere çok sayıda kuş türü bölgeyi terk etti.

İki yıl öncesine kadar 235 kuş türünü barındıran ve Kuş Cenneti'ni andıran Acıgöl için tehlike çanları çalıyor. Kuraklık nedeniyle suları azalan göl, ölüm sessizliğine büründü. Bir zamanlar yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan Acıgöl'de kuşların neslinin tükenmesinden endişe duyuluyor. Başta flamingolar olmak üzere çok sayıda kuş türünün Acıgöl'ü terk etmesi üzüntü yarattı. Göl kenarında bulunan, Çardak İlçesi'ne bağlı Gemiş Beldesi Belediye Başkanı DP'li Ali Altıner, şunları söyledi:

“Acıgöl bu yaz yüzde 60 dolayında küçüldü. Son birkaç yıldır yaz mevsimi bittiğinde dahi gölün sularının çekilmeye devam ettiğini görüyoruz. Sular şu an kıyıdan 3 kilometre çekilmiş durumda. Eylül ayına girdik ancak göl hala bomboş. Bu aylarda gölün dolu olması gerekirdi. Acıgöl’de durum bu derece vahim.”

Kuraklığın yanı sıra civardaki yerleşim alanlarında içme ve sulama amaçlı kuyuların sayısının hızla artmasının, yeraltı su seviyesini düşürdüğünü, bunun da Acıgöl'ü olumsuz etkilediğini vurgulayan Altıner, “Hemen hemen her yere bir sondaj vurulmuş, yer altından fütursuzca su çekiliyor. Bu durum, dağlardan gelen su ve kaynak sularıyla beslenen Acıgöl'ü bitirdi. Birkaç yıl öncesine kadar gökyüzünde süzülmeleri büyük bir zevkle izlenen flamingoların sayısı, gölün su seviyesindeki düşmeye bağlı olarak, yıldan yıla azalıyor” dedi.

BUHARLAŞMA HAD SAFHADA

Pamukkale Arama Kurtarma ve Doğa Sporları Derneği (PAKDOS) Çevre Birimi Başkanı Ali Koyuncu ise yeraltı sularının kullanımı kontrol altına alınması gerektiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu:

“Gölün temel kaynağı Pamukkale- Kaklık- Dazkırı fayından gelen dip suyu. Kuyuların sayısı artınca bu su azaldı. Bölgede 15’e yakın pınar vardı, onlar da kurumaya başladı. Yağış desen son bir kaç yıldır neredeyse yok denecek kadar az. Küresel ısınmadan dolayı buharlaşma had safhada.”

Denizli Valiliği'nin acilen Afyonkarahisar Valiliği ile irtibata geçip, bir koruma planı hazırlaması gerektiğini vurgulayan Koyuncu, “Yöre insanı ve yerel yönetimleri sorunun çözümüne katmak ve katkı sağlamasına ön ayak olmak için tıpkı Menderes’te olduğu gibi Acıgöl Kurtarma ve Koruma Birliği oluşturulmalı. Ayrıca, bu tür yöreleri kaybetmemek için başlangıcı kent merkezi olan kısa turlar düzenlenmeli” görüşünü dile getirdi.

Denizli Valisi Yavuz Erkmen, göldeki kuraklığın hızla araştırılıp, sorunun nereden kaynaklandığının tespit edilmesi için Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'ne talimat verdiğini söyledi. Erkmen, “Acıgöl’ü kurtarmak için üzerimize düşen neyse yaparız. Gölün büyük bir bölümü Afyonkarahisar sınırları içinde bulunuyor. Afyon Valiliği ile iletişime geçip, Acıgöl için elimizden geleni yapacağız. Gölü inceleyecek ve suyun neden çekildiğine dair ayrıntılı bir rapor hazırlanacak. Sorunun kaynağını öğrendikten sonra üzerimize düşen ne ise yaparız. Acıgöl’ü kurtarmamız gerekiyor” dedi.

HAVAALANI TEHLİKE

Pamukkale Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Raşit Urhan ise, “Bölgede bir havaalanının bulunması kuşlar açısından büyük bir tehlikedir. Bu tür yerlere havaalanı yapılması doğal ortam için risk teşkil ettiği gibi, uçuşlar açısından da sıkıntı oluşturabilir” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!