AB'ye gümrüksüz ihracat olanağı

Güncelleme Tarihi:

ABye gümrüksüz ihracat olanağı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2007 11:43

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, işlenmiş tarım ürünlerinde Avrupa Birliğine (AB) belirli kotalar kapsamında gümrüksüz ihracat yapma olanacağı sağlandığını bildirdi.

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AB ile yapılan uzun müzakereler sonucunda mevcut tercihli rejime ilave olarak, Türkiye'den AB'ye işlenmiş tarım ürünleri ihracatında belirli oranlarda tavizler alındığını söyledi.

Bu çerçevede, Türkiye'de üretilen 5 bin ton çiklet, 20 bin ton makarna, 5 bin ton çikolata, 10 bin ton diğer şeker mamulleri, 3 bin 100 ton hububat ve hububat ürünlerinin kabartılması veya kavrulması suretiyle elde edilen gıda maddeleri, 10 bin ton bulgur, 23 bin 120 ton ekmek, pasta, kek, bisküvi ve diğer ekmek mamulleri, 3 bin ton dondurma, 4 bin ton diğer gıda müstahzarlarının gümrüksüz olarak AB'ye ihraç edilebileceğini belirten Tüzmen, “AB ülkeleri bu ürünleri ithal ederken gümrük vergisi almayacağı için işlenmiş tarım ürünleri sektörümüz AB'ye daha fazla ihracat yapma olanacağına kavuşacaktır” dedi.

160 MİLYON DOLARLIK EK OLANAK

Bu kapsama giren ürünlerde Türkiye'nin AB'ye ihracatının 183 milyon dolar düzeyinde olduğunu ifade eden Bakan Tüzmen, yapılan müzakereler sonucunda bu ürünlerde ihracatçılara 160 milyon dolarlık ek bir olanak yaratıldığını kaydetti.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili alınan kararın AB resmi gazetesinde yayımlandığını da belirten Tüzmen, şöyle konuştu:

“Karar 13 Temmuz 2007 tarihli AB resmi gazetesinde yayımlanmıştır. Ancak kararı 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren geçerli olacaktır. Alınan bu kararla gümrük vergileri nedeniyle AB pazarına girmekte zorlanan makarna, çiklet, çikolata vs işlenmiş gıda ihracatçılarımız bu pazarda rakipleriyle daha rahat rekabet edebileceklerdir. Biz işlenmiş tarım ürünlerinde kalitemize güveniyoruz.”

Tüzmen, Türkiye ile AB arasında işlenmiş tarım ürünlerine ilişkin tercihli rejimi tesis eden 1/95 sayılı Ortaklık Konseyi Kararları (OKK) kapsamındaki tavizlerin geçerli olduğunu, yeni kararın buna ilave niteliğinde bulunduğunu sözlerine ekledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!