AB'ye girdiğimizde faiz oranları düşecek

Güncelleme Tarihi:

ABye girdiğimizde faiz oranları düşecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2008 14:44

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'nin her yıl 40 milyar dolardan fazla faiz ödediğini, AB'ye girildiğinde faiz oranlarının azalacağını belirtti

Unakıtan, Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen vergi ödül töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin artık eski Türkiye olmadığını, Türkiye'nin geçen yıl 659 milyar dolar Gayri Safi Yurt İçi Hasılası ile dünyanın 15. en büyük ekonomisi haline geldiğini bildirdi.

Türkiye'nin beklenenin üzerinde gelişme sağlayarak, küresel ekonomi içinde önemli yere sahip olduğunu vurgulayan Unakıtan, Kırşehir'in bu gelişmelerden payını alması gerektiğini, tanıtıma önem verilmesi, termal kaynakların iyi değerlendirilmesi ve teknolojik tarım konusunda yatırım yapılması gerektiğini kaydetti.

Kırşehirlilerden müteşebbis ruhunu güçlendirmelerini isteyen Bakan Unakıtan, “Müteşebbislik için ihtiyacınız varsa yanıbaşınızdaki Kayseri'ye gidin. Havasını soluyup, suyunu için” diye espri yaptı.

Bazı illerde uygulanan teşviklerin süresi dolduğunda uzatılması gerektiğini anlatan Unakıtan, Kırşehir'de teşvik uygulamasının uzatılması için gerekli desteği sağlayacaklarını söyledi.

Kırşehir'de müteşebbisin az olduğunu, ilin içine kapandığını belirten Unakıtan, şöyle konuştu:
“Eskiden Türkiye'de böyle içine kapanıktı. Ama rahmetli Özal zihniyeti değiştirdi. Hala Türkiye'nin içine kapanmasını isteyenler var. Hala AB'ye girmeli miyiz, girmemeli miyiz bunu tartışıyorlar. Türkiye her yıl 40 milyar dolardan fazla faiz ödüyor. Türkiye'nin yatırım bütçesi 15 milyar dolar. AB'ye girdiğimizde faiz oranları düşecek. Avrupa ülkelerinin borcu bizden fazla ama bizim kadar faiz ödemiyorlar. Diğer taraftan imaj önemli. Bizim ürettiğimiz malın aynısını Avrupa ülkeleri 2 katı fiyata satıyor. 6 yıldır uyguladığımız mali disiplin ile iki yakamızı bir araya getirdik. Borçlarımız azaldığı için faiz dışı fazla yapmamıza gerek kalmadı. Bir ülkede faiz dışı fazla azalıyorsa iyi şeyler oluyor demektir. Ancak, ona da kötü gözle bakanlar oluyor.”

Avrupa'da yılın bakanı seçildiğini, bu başarının milletin başarısı olduğunu, ancak bazı kesimlerin her şeye kötü bakma gayreti içinde olduklarını ifade eden Unatıkan, “dünyada halen süren krizi en asgari şekilde atlatıyoruz, yeter ki biz kendi kendimize sıkıntı çıkarmayalım” diye konuştu.

ÖZELLEŞTİRMELER SÜRECEK

Türkiye'de sanayiciliğin bir “çile” olduğunu, bu devirde iş yapmanın zor olduğunu kaydeden Unakıtan, ancak yatırım yapılmadan ülkenin kalkınamayacağını belirterek, yatırımcılara teşekkür etti.

Hükümet olarak üretimi, istihdamı ve ihracatı özel sektörün artırmasını istediklerini, bu nedenle özel sektörün önünü açmaya çalıştıklarını kaydeden bildiren Unakıtan, şöyle devam etti:
“Bu devirde iş yapmak zor ama tüm yatırımcılarımızı kutluyorum. Ben zaten sizin ortağınızım. Zarar ederseniz karışmam ama kar ederseniz vergimi alırım. Devlet işletmeci olunca zarar ediyor. Geçmişte, devlet fabrikaları bir önceki yıla oranla az zarar edince ona bile seviniyorduk. Özel sektör iş yapana para veriyor, iş yapmayana (güle güle) diyor. Ama bunu devlet yapamıyor. Devlet işine yaramayanı gönderince Danıştay'dan geri geliyor. Özelleştirme mutlaka gerekli. Özelleştirmelere aynı hızla devam edeceğiz. Özelleştirme ihalelerini de en şeffaf şekilde yapıyoruz. Kimse (hakkım yendi) diye itiraz etmedi. Sadece sendikalar itiraz ediyor. Çünkü, onların sistemi bozuluyor. Ama bu sistem ülkeyi geri bırakıyor.”

Unakıtan, Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen ödül töreninde, daha sonra en fazla gelir, kurumlar ve emlak vergisi ödeyen, en fazla ihracat yapan ve en fazla ekonomiye katkı sağlayan 5 sanayici ve iş adamına plaket verdi.

Kırşehir Valisi Lütfullah Bilgin'i ziyaret eden Bakan Unakıtan, burada yatırımlar ve ilin sorunları hakkında brifing aldı.
Gazetecilerin KEY (Konut Edindirme Yardımı) ödemeleri ile ilgili sorularını yanıtlayan Unakıtan, “Bu konuda Ziraat Bankası ve TOKİ'den daha net bilgi alınabilir. O konuda bizden yana bir sıkıntı yok. Onlar (tamam) dediğinde bizden yana sorun yok. Ziraat Bankasının hesaplarında bir karışıklık olmuş herhalde. Onlar uzun süredir çalışıyor. Bu işin baştan sahibi TOKİ idi. Onlar da ilgili mevzuat çalışmalarını yapıyorlar. Muhtemelen Temmuz ayında ödemeler yapılabilir” dedi.

Vali Bilgin, Bakan Unakıtan'a ilin kültürel değerlerini anlatan, kitap ve broşürler hediye etti.

Daha sonra Kırşehir Belediye Başkanı Halim Çakır'ı ziyaret eden Bakan Unakıtan, belediye girişinde 40 davul ve zurna ile yapılan gösteriyle karşılandı. Ziyarette yaptıkları hizmetler hakkında bilgi veren Başkan Çakır, Bakan Unakıtan'a onyx mermerinden yapılan vazı ve el dokuması kilim hediye etti.

Bakan Unakıtan, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ni de ziyaret ederek, burada esnaf ve sanatkarlarla bir süre sohbet etti.

Dünyadaki krizden Türkiye'nin de etkilendiğini, enflasyon oranlarının bir miktar arttığını anlatan Unakıtan, bunların geçici olduğunu, önemli olanın siyasi ve ekonomik istikrarın korunması olduğunu söyledi.
Vali Bilgin, burada Bakan Unakıtan'a Ahi Kaftanı giydirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!