Abhazya-Osetya sorununa ABD de taraf oluyor

Güncelleme Tarihi:

Abhazya-Osetya sorununa ABD de taraf oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2005 10:55

Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, bu ülkeden ayrılmak isteyen Abhazya ve Güney Osetya'da merkezi kontrolün yeniden sağlanmasını amaçlayan görüşmelere ABD'nin de taraf olacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Arkasına geniş bir halk desteğini alarak yaklaşık iki yıl önce iktidara gelen Saakaşvili, Moskova yanlısı ayrılıkçı Abhazya ve Güney Osetya'nın yeniden Tiflis'in kontrolü altına alınmasına büyük önem veriyor.
Açıklamasında, “ABD'nin bu sorunu tek başına çözeceği gibi bir beklentimiz yok” diyen Saakaşvili, buna karşın süreç içerisinde yer alan Rusya'ya karşılık ABD'nin de ağırlığını koymasının, kendileri açısından oldukça önemli olacağını belirtti.

Saakaşvili, ABD'nin, aralık ayında yapılacak AGİT Dışişleri Bakanları toplantısı sırasında bu konuda yeni bir girişimi gündeme getireceğini sözlerine ekledi.

Gürcistan, bu iki bölgedeki ayrılıkçılara Rusya'nın askeri destek verdiğini, bu bölgelerdeki suç örgütlerine gözlerini yumduğunu savunuyor. Reuters'ın yorumuna göre gözlemciler, “ABD'nin, bu iki bölgedeki ayrılıkçılara destek vermemesi konusunda Moskova'ya yapacağı baskının, çözüme ulaşılması konusunda kritik bir öneme sahip olacağını” belirtiyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!