ABD’nin Suriye temsilcisine 4 mesaj

Güncelleme Tarihi:

ABD’nin Suriye temsilcisine 4 mesaj
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2018 01:36

Rusya dün 22 gün aradan sonra İdlib’i yeniden havadan vururken Ankara da Suriye konusunda çok önemli bir ismi ağırladı.

Haberin Devamı

ABD Dışileri Bakanı Mike Pompeo'nun özel danışmanı, Washington'ın eski Ankara ve Bağdat Büyükelçisi James Jeffrey başkentte kritik görüşmeler yaptı. Daha önce İsrail ve Ürdün’de temaslarda bulunan Jeffrey’nin Ankara’da bulunduğu sırada Rusya’nın İdlib bombardımanına başlaması dikkat çekti. Önce Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın kabul ettiği Jeffrey daha sonra Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal’la yemekte bir araya geldi. Görüşmenin ana gündemi Suriye ve bu ülke bağlamında İdlib ve Menbiç konuları ile PYD terör örgütü olsa da bölgeyle bağlantılı Türkiye ile ABD’nin işbirliği ve karşılıklı çıkarları da konuşuldu. Ankara’nın Jeffrey’ye yönelik mesajları şu dört başlık altında toplandı.

‘İDLİB’DEN BAŞKA YERLERİ YOK’

Ankara’daki güvenlik kaynaklarına göre, Rusya’nın dünkü hava harekâtı ağırlıklı İdlib’in güneybatı kesimiyle sınırlı kaldı. Ankara, İdlib’de sivilleri de kapsayacak geniş çaplı bir askeri harekâtın bölgeyi içinden çıkılmaz bir ateş çemberine dönüştüreceği endişesi bir kez daha dile getirdi. Rusya, yakındaki Hmeymim Üssü’ne yapılan saldırılar nedeniyle İdlib’i sorun olarak görüyor. Ancak Ankara sorunun harita üzerinden değil radikal unsurların ikna edilerek bölgeyi terk etmesi veya nokta operasyonlarla elimine edilmesinden yana olduğunu Jeffrey’ye de iletti. Ilımlı muhalifler iktidarı değil can güvenlikleri tehdit edilmeden yaşayacakları bir yer istiyorlar. İdlib’den başka gidecekleri yer yok. Ateş altına alınan yerlerden Türkiye’ye doğru bir göç olma ihtimali yüksek. Muhalif güçlerin önceden ailelerini Türkiye’ye doğru göndermeleri de ihtimal dahilinde. Böyle bir durumda Batı dünyası Türkiye’ye yardım elini uzatmalı.

Haberin Devamı

‘KÜRT KUŞAĞINA İZİN YOK’

Türkiye, Suriye’deki içsavaş neden gösterilerek güney hattında kesinlikle bir Kürt devleti oluşumuna izin vermeyecek. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekâtlarıyla bu net şekilde sahada ortaya konuldu. Tüm uyarılara rağmen terör örgütü PKK/PYD/YPG’nin bölgedeki varlığı sona ermedi. Türkiye’nin kararlı mücadelesi terör örgütleri bölgeyi terk edene kadar sürecek. Suriye’nin sınır ve toprak bütünlüğü korunmalı.

Haberin Devamı

MENBİÇ'TE TAKVİM SARKMAMALI

"İki ülke arasındaki uzlaşıya göre Menbiç’in bugün (dün) boşaltılması ve iki ülke askerlerinin yarın (bugün) merkeze girmesi gerekiyordu. Ancak takvim ciddi şekilde sarktı. Takvim daha fazla sarkmadan terör örgütü PYD Menbiç’i boşaltmalı, Türkiye ve ABD askeri unsurları birlikte kent merkezine girerek yerel yönetim oluşturma çalışmalarına hız verilmeli. Pastör Brunson nedeniyle Menbiç’teki işbirliği ruhu bozulmamalı.

PYD’DEKİ SİLAHLAR TOPLANMALI

Terörle mücadele kapsamında daha önce söz verildiği gibi PYD unsurları hem bölgeyi terk etmeli hem de kendilerine verilmiş olan tüm silahlar toplanmalı. Başka bir terör örgütüyle mücadele gerekçe gösterilerek bir başka terör örgütüne destek verilmesi kabul edilemez."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!