ABD'nin İstanbul'la ilgili uçuş kararı ne zaman başlıyor?

Güncelleme Tarihi:

ABDnin İstanbulla ilgili uçuş kararı ne zaman başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2017 15:45

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, ABD'nin, sekiz ülkeden uçuşlarda boyutu cep telefonundan büyük elektronik cihazları yolcuların yanlarına almalarını yasaklayan kararını değerlendirirken, "Türkiye açısından da ABD açısından da doğru bir şey değil. Bundan geri adım atmalarını veya daha hafifletilmesi gerektiği konuşuyoruz" dedi. Bakan Arslan, 'İstanbul’u, İstanbul Atatürk Havalimanı’nı başka ülkelerdeki havalimanlarıyla karıştırmamaları gerektiğini de özellikle vurguluyoruz" dedi. THY yetkilileri ilk uygulamanın yarın sabah 08.30’da İstanbul’dan New York’a gidecek uçak yolcuları ile başlayacağını açıkladı.

Haberin Devamı

ABD'nin aldığı karara göre kısıtlama getirilen şehirler arasında İstanbul’da bulunuyor. Aralarında İstanbul’un da bulunduğu sekiz ülkedeki 10 Havalimanı'ndan ABD’ye doğrudan sefer yapacak uçaklara binecek olan yolcular, kabinde yanlarına boyutu cep telefonundan büyük elektronik cihaz alamayacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, ABD'nin, sekiz ülkeden uçuşlarda boyutu cep telefonundan büyük elektronik cihazları yolcuların yanlarına almalarını yasaklayan kararını değerlendirirken, "Türkiye açısından da ABD açısından da doğru bir şey değil. Bundan geri adım atmalarını veya daha hafifletilmesi gerektiği konuşuyoruz." dedi.

ABD'nin uçaklara alınacak elektronik eşyalara ilişkin kararı hatırlatılarak, Türk Hava Yolları (THY) tarafından da "ABD varışlı seferlerde geçerli olmak üzere cep telefonu veya akıllı telefondan daha büyük elektronik cihazların kabin içinde taşınmaması konusunda ilgili otoritelerce karar alındı" şeklinde açıklama yapılmasına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Arslan, söz konusu kararın aralarında İstanbul Atatürk Havalimanı'nın da bulunduğu 8 ülkede 10 havalimanı için alındığını söyledi.

Haberin Devamı

Tıbbi cihazlar ve cep telefonu dışındaki elektronik malzemelerin bagajda taşınmasıyla ilgili kararın ilerleyen günlerde uygulanacağının açıklandığını ifade eden Arslan, şöyle konuştu:

DOĞRU BİR ŞEY DEĞİL

"Bu, bizim ülkemiz açısından da ABD açısından da doğru bir şey değil. Kimse keyfi için oraya gitmiyor veya kimse keyfi için oradan buraya gelmiyor. İki ülkenin ticareti açısından farklı ilişkilerinin gelişmesi açısından da bu yolculuklar yapılıyor. Biz bu konuda dünden itibaren arkadaşlara gerekli talimatları verdik. Amerika Birleşik Devletleri'nin ilgili otoriteleriyle de görüşüyoruz. Her türlü tedbiri almak lazım ama insanların da 10-12 saatlik seyahat sürecinde yapması gereken çalışmayı yapabilmeleri adına bu tip cihazların yanında olmasının çok daha verimli ve sağlıklı olacağını düşünüyoruz. Arkadaşlar dünden beri muhataplarıyla çalışıyorlar bu konu üzerinde. Önümüzdeki günlerde bunu sonuçlandırmış olacağız."

Haberin Devamı

İSTANBUL'U BAŞKA YERLERLE KARIŞTIRMAYIN

Yılda 80 milyonun üzerinde uçuşun gerçekleştiği İstanbul Atatürk Havalimanı'nın başka ülkelerdeki havalimanlarıyla karıştırılmaması gerektiğini vurgulayan Arslan, "Biz, bu anlamda her türlü güvenliği, tedbiri alıyoruz. Dünden itibaren de arkadaşlar çalışmaya başladılar. Bu konuda olumlu sonuç alır, yolcularımızın konforlu yolculuk yapmalarını sağlarız." ifadelerini kullandı.

YOLCU KONFORUNU, SAYISINI DÜŞÜREBİLİR

Söz konusu görüşmelerin yapılma amacının sorulması üzerine Arslan, "Bizim derdimiz uygulamanın nasıl olacağı değil. Uygulamanın yolcunun konforunu da sayısını da düşürebileceği, Bunun yolcuların faydasına olmadığını vurgulayıp, bundan geri adım atmalarını veya daha hafifletilmesi gerektiği konuşuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

UYGULAMA YARIN SABAH BAŞLIYOR

DHA'nın haberine göre THY yetkilileri ilk uygulamanın yarın sabah 08.30’da İstanbul’dan New York’a gidecek uçak yolcuları ile başlayacağını belirterek, "Bilet satış sırasında gerek telefon, gerekse de mail adreslerini aldığımız yolcularımıza uyarı bilgisi gönderiyoruz. Bu tür cihazlarını evden çıkmadan valizlerine koymalarını istiyoruz" dediler.

Yasağın  ne kadar süreceği henüz belli değil. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!