ABD'nin en yeni Ä°ran raporu

Güncelleme Tarihi:

ABDnin en yeni Ä°ran raporu
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 17, 2011 11:01

ABD’nin, gizli Ulusal İstihbarat Değerlendirmesi’ne (NIE) göre, İranlı liderler nükleer programlarını devam ettirip ettirmemek konusunda oldukça hararetli bir tartışma içinde.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor    

 

Bu istihbarat tahmini, Tahran’a uygulanan uluslararası yaptırımların, İranlı liderler arasında anlaşmazlıklara yol açmış olabileceğine işaret etti.

 

En son elde edilen istihbarat bilgileri, Tahran’ın uranyum zenginleştirmeye ek olarak nükleer silah araştırmalarına devam ettiğini belirtti. 2007’de sunulan tartışmalı raporda İran’ın 2003’te silah programını durduğu tahminine varılmıştı.

 

Ancak, İran’ın nükleer bomba yapmak için yeni bir program başlatıp başlatmadığı bilinmiyor.

 

Haberin Devamı

Dahası, bu istihbarat değerlendirmesi, İran’da protesto hareketlerinin tekrar baş gösterdiği bu hafta içinde Kongre’deki komitelere sunuldu.

 

ABD’li yetkililer, İranlı liderlerin uluslararası yaptırımların neden olduğu ekonomik kargaşanın rejim karşıtı muhalefet oluşturabileceğinden korktuklarına işaret etti. Öte yandan, dışarıdan bakıldığında yaptırımların Tahran’daki karar verici mekanizmayı nasıl etkilediğini net olarak anlamanın mümkün olmadığı belirtildi.

 

ESKİ İSTİHBARAT ÇÜRÜTÜLDÜ

Bu değerlendirme aynı zamanda, çeşitli ABD istihbarat kurumlarının ortak görüşünü ortaya koyuyor. Bu yüzden de  tek bir istihbarat kurumundan gelen bir analize kıyasla daha büyük önem taşıyor.

 

2007’de yapıla son NIE’da, İran’ın nükleer silah tasarımını ve silahlanmasını durdurduğu, aynı zamanda gizli olarak yürütülen uranyum zenginleştirme faaliyetlerini sonlandırdığı belirtilmişti. Ancak Avrupalı istihbarat kurumları bu bulguları çürütmüştü.

 

Bu değerlendirme aynı zamanda, İran’ın savaş başlığı elde etmek için yürüttüğü düşünülen çalışmaların, tesislerinde yaşadığı sıkıntılar ve yaptırımların etkisiyle hız kaybettiği yönünde. İsrailli üst düzey yetkililer, Tahran’ın yaşadığı teknik aksaklıklar nedeniyle dört yıldan önce nükleer bomba üretemeyeceğini öne sürdü.

Haberin Devamı

 

Uluslararası Bilim ve Güvenlik Enstitüsü (ISIS) başkanı David Albright, İran nükleer tesislerini hedef alan kötü maçlı yazılın Stuxnet’in, 2009’un sonu ve 2010 başlarında binden fazla santrifüjü etkisiz kıldığını belirtti. İran’ın toplamda dokuz bin santrifüjü olduğu düşünülüyordu.

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:  Â
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!