ABD'nin dibinde devrim kutlaması

Güncelleme Tarihi:

ABDnin dibinde devrim kutlaması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2012 18:08

Küba devriminin önemli bir dönüm noktası olan Moncada Kışlası'na yapılan baskının 59'uncu yıl dönümünü ABD üssünün de bulunduğu Guantanamo'da büyük bir törenle kutladı.

Haberin Devamı

Küba Devlet Başkanı Raul Castro, 26 Temmuz baskınının 59'uncu yıl dönümü kapsamında, başkent Havana'nın 900 kilometre doğusundaki Guantanamo kentindeki Mariana Grajales Devrim Meydanı'nda konuştu.

ABD ile masaya oturmaya hazır olduklarını belirten Castro, diplomatik kanalların açık olduğunu ancak kimsenin kolonisi veya kuklası olmadıklarını söyledi.

"Eğer mücadele istiyorlarsa, bu spor alanında olmalı" diyen Castro Küba ve ABD'De oldukça popüler olan beyzbolu tercih edeceklerini kaydetti.

ABD'nin Küba'ya uyguladığı ekonomik, ticari ve finansal abluka ülkeyi devrimden bu yana 975 milyar dolar zarara uğrattı.

KÜBALI MUHALİFLERİ ELEŞTİRDİ

Küba Devlet Başkanı ayrıca 1959 yılındaki devrimden söz ederek, fon  yoksunluğu nedeniyle yıllar önce durdurulan trans-Küba karayolunu  tamamlayacakları sözünü verdi.

/images/100/0x0/55eafb67f018fbb8f8a34832

Haberin Devamı

Kübalıların düşük maaşlarla ilgili şikayetlerini de anladığını belirten  Castro, ülkenin sosyalist ekonomisini revize etmeye yönelik 5 yıllık planın,  hemen hayata geçemeyeceğini ifade etti.

Castro ayrıca ülkesindeki muhalif grupları da "Libya'da olanların aynısının burada olmasını istiyorlar" sözleriyle eleştirdi.

Küba Devlet Başkan Yardımcısı Jose RAmon Machado Ventura da yaptığı konuşmada, ABD'nin üssünü istemediklerini tekrarladı ve bu "gasp"a karşı mücadale etmeyi sürdüreceklerini kaydetti.

Halkın yoğun ilgi gösterdiği kutlamalarda coşkulu kalabalık şarkılarla dans etti.

Küba devriminin en önemli örgütü olan 26 Temmuz Hareketi, 1955 yılında Fidel Castro tarafından kuruldu. Hareketin bu adı almasının nedeni diktatör Fulgencio Batista'ya karşı ilk eylemin bu tarihte gerçekleştirilmesiydi.

Fidel Castro bu baskının ardından yakalanmış ve mahkemeye ünlü "Tarih beni haklı çıkaracaktır" savunmasını vermişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!