ABD'li yazardan AK Parti'ye ilginç benzetme

Güncelleme Tarihi:

ABDli yazardan AK Partiye ilginç benzetme
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2012 10:48

ABD’nin ünlü siyaset ve haber dergilerinden Atlantic’in üst düzey editörlerinden, yazar Robert Wright, AK Parti’yi ABD’deki Cumhuriyetçilerle kıyasladı.

Haberin Devamı

Wright, İstanbul seyahati gözlemlerini derginin okurlarıyla paylaştığı yazısında, “AK Parti 2002’de iktidara geldiğinde, ABD’de Demokratlardan çok Cumhuriyetçilerin alarma geçtiğini” belirterek, “Bazılarınca ‘İslamcı’ olarak nitelendirilen partinin yükselişi, 11 Eylül sonrasında Amerika’nın güvenliğine yönelik en temel tehdit olan İslamcı köktenciliğin yükselişinin bir sembolü olarak görüldü” dedi.

 

Ancak Wright, İstanbul’a gelişinden bu yana yaptığı gözlemler sonucu AK Parti ile Cumhuriyetçiler arasındaki paralelliklerin AK Parti Müslüman Kardeşler arasındaki paralelliklerden fazla olduğu sonucuna vardı.

 

İKİ TEMEL TABANA OTURUYOR

Haberin Devamı

Şu an Türkiye’nin önemli bir inşaat ve enerji şirketinde CEO olan eski bir arkadaşıyla yediği akşam yemeğinin de bu izlenimini kuvvetlendirdiğini ifade eden Wright şöyle devam etti:

 

“Arkadaşım, Erdoğan’ın siyasi tabanını oluşturan stereotipin tam tersi. AK Parti’nin tabanı düşük gelirli ve dindar, ancak benim arkadaşım varlıklı ve militan düzeyde laik. Ancak Erdoğan’ın 10 yıllık iktidarından dolayı anlaşılabilir derecede mutlu. Çünkü Erdoğan serbest piyasa ekonomisini, ticarette sınırların indirilmesini ve devletin ekonomideki rolünün küçülmesini savunuyor.

 

“Arkadaşım AK Parti için tezahürat yapmıyor; bazı şikayetleri de var. Ama Erdoğan hakkındaki hoşgörülü ifadelerini dinlerken şunu fark ettim: Türkiye’de hükümet, [ABD’deki] Cumhuriyetçiler gibi iki temel paradoksal sütunun üzerinde oturuyor: Varlıklı ticaret sınıfı ve düşük gelirli, dini muhafazakar seçmen.”

 

AMA BİR FARK VAR

AK Parti’nin savunduğu sosyal meselelerle, Cumhuriyetçilerin savunduğu meseleler arasında bile benzerlikler olduğunu ifade eden Wright, “Erdoğan kürtajı yasaklamak istiyor, eğitim sisteminin dindarlığın dersliklerde ifadesine daha açık olması gerektiğini düşünüyor” diyerek örneklerini sıraladı.

 

Haberin Devamı

AK Parti ile Cumhuriyetçiler arasında farklılıklar olduğunu da dile getiren Wright, ABD’de partinin düşük gelirlilerle aynı tarafta olmasına rağmen herhangi bir icraatta bulunmadığını, ancak AK Parti’nin düşük gelirlilerin hayatını kolaylaştıracak birçok politikayı hayata geçirdiğini ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!