Ayalon gider kavga biter

Güncelleme Tarihi:

Ayalon gider kavga biter
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2010 12:14

Uluslararası kamuoyunun Tel Aviv’e Ortadoğu’da barış sağlanması için geri adım atması yönünde baskı yaptığı bir dönemde ilişkilerin düzeltilmesi için İsrail’in yapması gereken ilk şey Ayalon’un görevden alınmasıdır.

Haberin Devamı

“Türkiye ile İsrail arasında yapıcı bir diyalog kurulabilmesi için Tel Aviv'in Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon’un sadece korkunç diplomatik gafları yüzünden değil, yaptıkları İsrail’in uluslararası kamuoyundaki imajına yansıyacağı için kovulması gerektiğini anlaması gerekiyor.”

                                   

Bu satırlar New York Üniversitesi Küresel İlişkiler Merkezi araştırmacısı, Ortadoğu siyaseti uzmanı Alon Ben-Meir’e ait.                                                           

 

Huffington Post için kaleme aldığı makalede İsrail ve Türkiye arasındaki gerginliğin bir yılını özetleyen Ben-Meir, bir yıl önce Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu zirvesinde patlak veren olaydan bu yana iki ülke ilişkilerinin tam olarak düzelmediğini belirtti.                    

 

Haberin Devamı

Uluslararası kamuoyunun Tel Aviv’e Ortadoğu’da barış sağlanması için geri adım atması yönünde baskı yaptığı bir dönemde Türkiye’nin İsrail’in sadakatine güvenmesinin mantıksız olacağını belirten yazar, ilişkilerin düzeltilmesi için iki ülkenin de yapıcı hamleler yapması gerektiğini savundu.

İLK ADIM AYALON

Yazar, İsrail’in atması gereken ilk adımın Ayalon’u görevden almak olduğunu ifade etti. “Eğer İsrail kendisini tek bir hükümetin tek bir sesle yönetildiği bir ülke olarak göstermek istiyorsa ikili ilişkilere zarar veren iç rekabetlere teslim olmamalıdır” diyen Ben-Meir, Başbakan Benjamin Netanyahu’nun Ayalon’un tavrına hoşgörüyle yaklaşmaması gerektiğini belirtti.

 

Öte yandan Türkiye-İsrail ilişkilerinin bozulması Gazze işgali ve sonrasında yaşananlardan kaynaklanıyor. Ben-Meir bu durumda İsrail’in Filistinlilerin koşullarını iyileştirilmesini sağlamasının hem Türkiye’yle ilişkilerin toparlanmasına katkıda bulunacağını, hem de Tel Aviv’in dünya kamuoyundaki konumunun düzelmesini sağlayacağını belirtiyor.

 

Haberin Devamı

Türkiye her zaman için Gazze’deki Filistinli sivillerin durumuyla ilgili hassasiyet göstermiş, Ankara-Tel Aviv ilişkileri de Gazze’deki duruma bağlı olarak değişkenlik göstermişti. Yazar, Türkiye’nin Tel Aviv’le olan ilişkilerini İsrail-Filistin sorunundan ayrı tutması gerektiğini ifade etti. Ben Meir, ayrıca İsrail’in Ankara’nın Hamas’la kurduğu yakınlıktan faydalanarak Hamas’ı siyasi sürecin parçası olmaya ikna edebileceğini belirtti.

 

ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİ KURMALI

Öte yandan İsrail’in Ehud Barak’ın Ankara ziyaretinin karşılığını vermesi ve Türkiye’nin ticaret ya da kültür bakanını resmi bir ziyaret için davet etmesi gerektiğini ifade eden yazar bu üst düzey görüşmelerin İsrail ve Türkiye’nin işbirliğine hazır olduğu mesajı vermesi anlamına geleceğini savundu.

 

Haberin Devamı

İki ülke ortaklığının derinleşmesi için özel sektör ideal bir alan. “Eğer İsrail ve Türkiye’nin ilişkileri hükümetler ve ordular arasındaki işbirliği seviyesinden öteye taşınabilirse iki ülke arasındaki köprünün kurulması kolaylaşacaktır” diyen Ben-Meir Turkcell ve Türk Hava Yolları gibi büyük Türk şirketlerinin tepe yöneticilerinin İsrail’e davet edilmeleri gerektiğini belirtti.

 

Türkiye’deki özel sektör İsrailli şirket sahiplerine bir süredir böyle davetlerde bulunuyordu ancak İsrail tarafından karşılık verilmiyordu.

 

Diğer yandan yazar, Türkiye’nin de su ve enerji alışverişi üzerine odaklanarak ilişkilerin güçlenmesine katkıda bulunabileceğini ifade etti.

 

Haberin Devamı

"TÜRKİYE YÜZÜNÜ RUSYA'YA DÖNER"

Washington’ın Ankara-Tel Aviv stratejik ortaklığına destek verdiğini hatırlatan yazar İsrail’in Türkiye’nin ulusal çıkarına hizmet eden projelerde ABD’yle işbirliği yapmasının da bu sürece katkıda bulunacağını savundu. Ben-Meir “Eğer Türkiye’nin ihtiyaçları göz ardı edilirse yüzünü Rusya, Fransa ve Kore’ye döner” uyarısında bulundu.

 

İsrailli yetkililer Türkiye’nin İsrail için ABD’den sonra en önemli ikinci ülke olduğunu dile getiriyor. Yazar eğer bu doğruysa İsrail’in Türkiye kamuoyundaki imajını düzeltmek için elinden geleni yapması gerektiğini belirtti ve Tel Aviv’in Ankara’daki Yahudi lobisine, halkla ilişkiler girişimlerine ve basın danışmanlığına odaklanması gerektiğini savundu.

 

Haberin Devamı

Hem İsrail’in hem de Türkiye’nin stratejik ortaklığın öneminin farkında olduğunu vurgulayan Ben-Meir tarafların ilişkilerin düzeltilmesi için sorumluluk almaları gerektiğinin bir kez daha altını çizdi. Yazar önümüzdeki birkaç ayın süreç için kritik olacağını hatırlatarak ekledi: “Artık zaman kavgayı bitirme zamanıdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!