ABD'li şirketin gizli İran ticareti ortaya çıkarıldı

Güncelleme Tarihi:

ABDli şirketin gizli İran ticareti ortaya çıkarıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2011 15:41

ABD’de Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen bağışçılarından biri olan Koch Industries’in, bir ticari yasağı delerek İran’a milyonlarca dolar değerinde petrokimya donanımı sattığı ve devleti aldatarak yaklaşık 2 milyon varil petrolü federal arazilerden dışarı çıkardığı öne sürüldü.

Haberin Devamı

Bloomberg Markets dergisinin Kasım ayı ekindeki raporda ayrıca Charles ve David Koch kardeşlerin yönettiği şirketin, aynı zamanda Afrika, Hindistan ve Ortadoğu’da ihale kazanabilmek için uygunsuz ödemeler yaptığı belirtildi.

 

Koch Industries, ABD’deki 50 bin kişilik çalışan kadrosunun yanı sıra ve 59 ülkede 20 bin kişiye iş veriyor.

 

İRAN’A MİLYONLARCA DOLARLIK SATIŞ

Raporda, Koch Industries’in yabancı ülkelerdeki yan kuruluşları aracılığıyla bir ticari yasağı ihlal ettiği ve İran’a petrokimya donanımı sattığı ifade edildi. Şirketin ayrıca, çevre koruma uygulamalarını sürekli ihlal ettiği, konuyla ilgili 1999’dan bu yana ABD ve Kanada’da açılan beş davada suçlu bulunduğu belirtildi.

Haberin Devamı

 

Koch Industries’in rakipleriyle beraber fiyatlar üzerinde oynadığı ve düzenleyici kurumlara yanlış bilgi verdiği de raporda yer aldı. Bloomberg’in raporu, dünyanın dört bir yanından araştırmaya katılan 14 müfettiş tarafından altı ayda hazırlandı.

 

Raporda, Koch Industries’in faaliyetlerinde gizliliği ön plana çıkardığına dikkat çekilirken holdingin yıllık gelirinin sadece yaklaşık miktarının (100 milyar dolar) kamuoyuna duyurulduğı, kârın hiçbir zaman halka açıklanmadığı belirtildi.

 

Holdingin 75 yaşındaki CEO’su Charles Koch ve 71 yaşındaki Başkan Yardımcısı David Koch’un her biri 20 milyar dolarlık bir servete sahip. İki kardeş, muhafazakar görüşleriyle bilinen Cato Enstitüsü ve FreedomWorks gibi düşünce kuruluşları ve kar amacı gütmeyen örgütlerin önde gelen bağışçıları konumunda. Bu organizasyonlar iş dünyasında gereğinden fazla düzenleme uygulandığını, bu durumun ABD iş piyasasındaki rekabeti azalttığını savunuyor.

 

ÖNE ÇIKAN YOLSUZLUKLAR

Haberin Devamı

Bloomberg Markets dergisinin Koch Industries hakkında öne sürdüğü diğer önemli iddialardan bazıları şunlar:

 

- Şirket, sekiz yıl içinde altı ülkede ihale kazanabilmek için uygunsuz ödemelerde bulundu. Bu ödemeleri tespit eden eski direktör olayı “rüşvet” olarak nitelendirdi. Şirketin bu ödemeleri, Yabancı Yolsuzluk Faaliyetleri Yasası’nın muhtemelen ihlal edildiğini gösteriyor. Bir ceza hukuku profesörü ise bu ödemeleri “açık delil” olarak tanımladı. Koch Industries ise söz konusu ödemelerin caza hukukuna uygun olduğunu öne sürdü.

 

- Şirket, ABD eski Başkanı George W. Bush’un, İran’ı, “şer ekseni”nin bir parçası ilan etmesinden sonra gelen dönemde, Tahran rejimine milyonlarca dolar değerinde rafineri donanımı sattı. Koch Industries, bu satışın yapıldığı dönemde yasalara aykırı hareket edilmediğini ve sonrasında da İran’la ilişkilerin kesildiğini belirtti.

Haberin Devamı

 

Senato tarafından yürütülen bir soruşturmaya göre, Koch Industries, satın alım kayıtlarıyla oynayarak federal arazilerden çıkarılan 1.95 milyon varili kaçırdı. Şirketin eski bir çalışanı, petrol miktarlarının rutin olarak yanlış ölçüldüğünü ifade ederek bu uygulamayı “Koch Metodu” olarak tanımladı.

 

- Şirket, boru hattı güvenliği için belirlenen düzenlemeleri ihlal ederek, 1996 yılında Teksas eyaletinde en az iki işçisinin ölümüne neden oldu.

 

Koch Industries adına konuşan bir yetkili, yaptıkları hataları anladıklarını ancak şirketin yasalarla uyumlu hareket etmek için uygulamalarını ve politikasını çoktan değiştirdiğini açıkladı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!