AB'den Sırbistan'a, Mladiç için 1 ay süre

Güncelleme Tarihi:

ABden Sırbistana, Mladiç için 1 ay süre
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2006 16:09

AB dışişleri bakanları, BM savaş suçları mahkemesiyle tam işbirliği yapması yönünde Sırbistan'a uyarıda bulundu.

AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarını buluşturan Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi'nden yapılan açıklamada, Lahey'deki savaş suçları mahkemesinin başsavcısı Carla Del Ponte'nin “Sırbistan- Karadağ'ın işbirliğinden memnun olmadığı” yönündeki ifadeleri hatırlatılarak, olumsuz yaklaşımın sürmesi halinde İşbirliği ve Ortaklık Anlaşması müzakerelerinin askıya alınabileceği bildirildi.

Radovan Karaciç ve Ratko Mladiç başta olmak üzere halen aranan Basnalı Sırp savaş suçu sanıklarının yakalanarak bir an önce mahkemeye çıkarılmasını isteyen AB dışişleri bakanları, bu konuda AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'e tam destek verdi.

Rehn'in sözcüsü Krisztina Nagy ise Sırbistan-Karadağ'a BM mahkemesi ile tam işbirliği yapmak için Mart ayı sonuna kadar süre tanındığını hatırlatarak, bunun olmaması halinde Nisan ayında öngörülen İşbirliği ve Ortaklık Anlaşması müzakerelerine geçilmeyeceğini kaydetti. Nagy, Rehn'in AB dışişleri bakanlarına, Sırbistan-Karadağ'ın bu sürede tam işbirliği yapmaması halinde görüşmelerin dondurulacağını söylediğini de ifade etti.

BM savaş suçları mahkemesinin başsavcısı Carla Del Ponte, savaş suçundan aranan eski Bosnalı Sırp komutan general Ratko Mladiç'in, ”ordu koruması altında Sırbistan'da saklandığını” söylemişti.

Olli Rehn de, geçen günlerdeki Batı Balkanlar gezisinde Sırp yönetimini uyararak, BM mahkemesiyle tam işbirliği yapılmaması halinde, tek seçeneğin AB üyeliği yolunda ilk adım olan İşbirliği ve Ortaklık Anlaşması görüşmelerini askıya almak olduğunu ifade etmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!