AB'den Kışlalı'nın kızına güvence

Güncelleme Tarihi:

ABden Kışlalının kızına güvence
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2002 01:44

İran'da eğitim alan katillerin öldürdüğü Prof. Kışlalı'nın kızı Dolunay Uluç'un, AB'nin İran'a yaklaşımından duyduğu hayal kırıklığını yansıtan mektubuna yanıt geldi.

AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi mektubunda, ‘‘AB, İran'a, uluslararası terörizme karşı mücadeleye tam ve saydam katılımı şart koşmayı sürdürecektir’’ sözünü verdi.

İran'da eğitildikleri, DGM'nin geçen ay karara bağladığı ‘Umut Operasyonu’ davasında kayda geçen katiller tarafından öldürülen Prof. Ahmet Taner Kışlalı'nın kızı Dolunay Kışlalı Uluç'a AB'den İran konusunda ‘ilişkilerde terörle mücadele şartı sözü’ verildi. AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi'nin, Dolunay Uluç'un mektubuna cevap niteliğindeki ‘yazılı metninden’ oluşan ‘güvence mektubunda’, AB ile İran arasındaki ilişkilerde ‘terörle mücadele şartı’ arandığı ve aranacağı vurgulandı.

Kışlalı'nın kızı Dolunay Uluç, Prodi'ye, geçen Şubat ayında yazdığı mektupta, AB'nin ‘terörist devlet İran’ konusundaki yaklaşımından duyduğu hayal kırıklığını yansıtmış ve AB Komisyonu'nun uluslararası terörizme karşı mücadeledeki yükümlülük ve sorumluluklarını hatırlatmıştı. Dolunay Uluç, babası Prof. Kışlalı'nın katledilmesine ilişkin bilgiler vermiş, katillerin İran'daki mollalar rejimi tarafından beslendiklerini, silahlandırıldıklarını belirterek, Türkiye'de ve diğer Avrupa ülkelerinde yüzlerce cinayetin sorumlusu olan Tahran rejimine karşı tavır beklentisini dile getirmişti.

Dolunay Uluç, 11 Eylül olayına rağmen AB Komisyonu'nun İran kaynaklı terörizm konusunda kayıtsız kaldığını belirtmiş ve Brüksel'i, ‘zayıf ve etkisiz diplomasi izlemekle’ suçlamıştı. Uluç, ‘‘Umarım İran ve terörizmle mücadele konusunda karar alırken, beni veya öldürülen babamı değil ama bundan sonra terörizme kurban gidecek insanları düşünürsünüz’’ demişti.

RESMİ SÖZ

Dolunay Uluç'
a, Prodi adına gönderilen yanıtta, ‘resmi söz’ verildi. AB'nin, İran kaynaklı terörizmin bilincinde olduğu mesajı yansıtılan mektupta, ‘‘AB, İran'dan, değişik kurum ve ortamlarda, BM Güvenlik Konseyi'nin 1373 numaralı kararına tam olarak uymasını, terörizme karşı mücadele sözleşmelerinin hepsini imzalamasını ve tam olarak uygulamasını istemektedir’’ denildi. AB Komisyonu, Prof. Kışlalı'nın kızına, ‘‘AB, İran'a, uluslararası terörizme karşı mücadeleye tam ve saydam bir katılımı şart koşmaya devam edecektir’’ sözünü verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!