ABD'den PKK'ya terörü bırak çağrısı

Güncelleme Tarihi:

ABDden PKKya terörü bırak çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2006 17:07

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, Adana, İstanbul, Marmaris ve Antalya’da yaşanan terör saldırılarını kınadı. Yapılan açıklamada, “Amerika Birleşik Devletleri müttefiki Türkiye’nin terörle mücadelesinde yanı başındadır. Bir kez daha PKK’ya terörist eylemlerini ön şartsız sona erdirmesi çağrısı yapıyoruz” ifadeleri yer aldı.

Haberin Devamı

Açıklamada, “ABD Büyükelçiliği son günlerde Adana, İstanbul, Marmaris ve Antalya’da teröristler tarafından gerçekleştirilen bombalama eylemlerini kınar.  Bu olaylarda Türkiye ve İngiltere ile diğer ülkelerden hayatını kaybeden ve yaralananların üzüntülerini paylaştığımızı ifade etmek isteriz” ifadeleri yer aldı.

PKK’ya eylemlerini durdurma çağrısı yapılan açıklamada, “Bu vesileyle PKK da dahil olmak üzere bütün terörist grupları bir kez daha şiddetle kınamaktayız.  Amerika Birleşik Devletleri müttefiki Türkiye’nin terörle mücadelesinde yanı başındadır.  Bir kez daha PKK’ya terörist eylemlerini ön şartsız sona erdirmesi çağrısı yapıyoruz” denildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, daha önce terör örgütü PKK’ya silah bırakma çağrısında bulunmuş ancak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, bu açıklamayı yadırgadıklarını söylemiş ve “Zira biz Amerika’dan bu şekilde malumun ilanına yönelik bir açıklama yerine, daha somut adımlar atmasını beklerdik” demişti.

"PKK'YI BERTARAF ETME ÇALIŞMALARINI YAPACAK"

Haberin Devamı

Bu arada ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Amerika’nın PKK’yla Mücadele Koordinatörü görevine getirilen Emekli General Joseph Ralston’un, PKK’nın bertaraf edilmesi çalışmalarını koordine edeceğini söyledi.

BBC Radyo 4’te James Naughtie’nin sorularını yanıtlayan Wilson, Kuzey Irak’taki PKK sorununu çözmek için Türkiye, ABD ve Irak arasındaki üçlü mekanizmaya büyük önem verdiklerini söyledi. Bu üçlü mekanizmanın, PKK’yla mücadelede işbirliği ve ortaklık sağladığını belirten Wilson, Türkiye, ABD ve Irak Hükümeti’nin PKK sorunu hemen hemen aynı şekilde gördüğünü ifade etti.

Joseph Ralston’un bu üçlü görüşmelerde ABD’nin temsilcisi olacağını söyleyen Wilson, Ralston’un aynı zamanda “PKK’yla mücadele ve Kuzey Irak’tan Türkiye sınırını geçerek faaliyet gösteren PKK tehdidinin bertaraf edilmesi” konusunda ABD’nin çalışmalarını da koordine edeceğini belirtti.

“TÜRKİYE’NİN KENDİNİ KORUMA ZORUNLULUĞU VAR”

 Türkiye’nin sınır ötesi bir operasyona hakkı olduğuna inandığının hatırlatılması ve ABD’nin bu konuda ne düşündüğünün sorulması üzerine de Wilson, “Türk yetkililerin kesinlikle kendi insanını koruma hakkı hatta zorunluluğu vardır. Bunu kabul ediyor, anlıyor ve aslında Türkiye’nin müttefiki olarak bunu destekliyoruz. Türkiye hem ABD’nin müttefiki hem de Irak’ın dostudur. Hepimiz Kuzey Irak’ın PKK ya da PKK saldırıları için bir barınak haline gelmemesi görüşüne katılıyoruz. Yani bizim çözümümüz birlikte çalışmaya çaba sarf etmek ve bu konuda birlikte mücadele etmeye çalışmak” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Wilson, bunun diplomatik bir yanıt olduğu ve ABD’nin sınır ötesi operasyon konusunda tam olarak ne düşündüğünün sorulması üzerine de sınır ötesi operasyona saygı duymakla beraber dikkatli olunması gerektiğine inandıklarını belirtti ve sınır ötesine sıcak bakmadıkları sinyalini verdi.

IRAKLI YETKİLİLERLE GÖRÜŞME

ABD Başkanı George Bush ile Irak Başbakanı Maliki’nin Washington ziyareti sırasında bu konuda iyi bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyleyen Wilson, ABD’nin Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad'ın da Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile bu konuyu pek çok kez konuştuğunu ifade etti. Wilson, Iraklı yöneticileri kastedederek, “Onlar da biz de Kuzey Irak’ın Türkiye’ye saldırmak için bir üs olarak kullanılmasını istemiyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!