ABD'den ‘Irak’a ambargoyu delmeyin' uyarısı geldi

Güncelleme Tarihi:

ABDden ‘Irak’a ambargoyu delmeyin uyarısı geldi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2002 01:50

Başbakan Bülent Ecevit’in ABD ziyaretinde Washington yönetimi, Türk firmalarının Irak’a uygulanan ambargoyu deldiğini belirterek, bu konuda dikkatli olunmasını istedi.

Türkiye'nin büyük umutlar bağladığı Başbakan Bülent Ecevit'in ABD gezisi sırasında Washington yönetimi ile görüşmelerde şok bir gelişmenin yaşandığı ortaya çıktı. ABD yönetimi, bazı Türk firmalarını Irak lideri Saddam Hüseyin'in silahlanmasından sorumlu tutarak, Ankara'ya ‘‘Saddam Hüseyin yönetimi ile ticarette limitler aşılıyor. Iraklılar sizden aldıkları ile bazı askeri kabiliyetlere sahip oluyor’’ yönünde net bir uyarıda bulundu

Bu beklenmedik uyarı, ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in, Türk heyeti ile yaptığı görüşme sırasında gerçekleşti. ABD, konu ile ilgili detaylı bir liste vererek Türk hükümetinden bir an önce Irak'la ticaret yapan firmalar üzerindeki denetimin artırmasını ve ambargonun delinmesinin durdurulmasını istedi. Bu yüzden şimdi dikkatler Irak'a mal satan bu firmaların kimler olduğuna çevrildi.

Bugüne dek gizlenen görüşmenin bu bölümünde, Pentagon'un patronu Donald Rumsfeld, Türk heyetine Irak'a yönelik yaptırımların bazı Türk firmalarınca delindiğini ve bunun da konuyu yakından izleyen ABD yönetiminde derin endişeye yol açtığını söyledi.

Bu sözlerin ardından Rumsfeld, bazı Türk firmalarının Irak'a yaptırımlar konusuna aldırmadan Bağdat ile limitlerin üzerinde ve yasadışı ticaret yaptığının kesin delillerle belgelendiğini belirterek şöyle konuştu: ‘‘Yaptığımız kesin tespitlere göre, Irak'a satılan mallar ve delinen bu ambargo sayesinde Saddam yönetimi bazı askeri kabiliyetlere sahip oluyor. Konu tehdit edici boyutlara gelmiştir. Bu konuda tarafınızdan acilen birşeyler yapılması gerekmektedir.’’

ABD Savunma Bakanı Rumsfeld , Irak konusu ile ilgili detaylı bir liste sunarak Ankara'dan bir an önce Irak'la ticaret yapan firmalar üzerindeki denetimini artırmasını ve böylelikle de Türkiye tarafından bu ambargonun delinmesinin durdurulmasını istedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!