ABD'de "üç boyutlu toplantı" modası

Güncelleme Tarihi:

ABDde üç boyutlu toplantı modası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2001 12:46

ABD'de bir şirket bilim kurgu filmlerinden yola çıkarak, insanların holografik görüntülerini başka bir yere nakleden bir sistem geliştirdi. Yeni sistemle New York'taki bir şirket başkanı, San Francisco'daki ofisinde düzenlenen toplantıya üç boyutlu görüntüsü ve sesiyle katılabiliyor.

Haberin Devamı

"PATRONUN GÖZÜ ÜSTÜNÜZDE"
Dallas'ta faaliyet gösteren Teleportec şirketi, telekonferans yöntemine yepyeni bir boyut kazandırdı. Artık ayrı mekanlarda yapılan toplantılarda, başka bir yerde bulunan konuşmacı sanki oradaymış gibi izlenebiliyor.

Şirketin yöneticisi Philipp Barnett, başka bir yerde konuşan kişinin, gerçek boyutlardaki görüntüsüyle salona taşındığını ve izleyenlerle göz kontağı kurabildiğini belirtiyor. Ayrıca ses bağlantısının da gerçek zamanlı olduğunu, ses ve konuşmacının ağız hareketleri arasında uyumsuzluk yaşanmadığını ifade ediyor.

NASIL ÇALIŞIYOR?
Özel bir kamerayla konuşmacının görüntüleri kaydediliyor. Dijitize edilen görüntüler, yüksek hızlı ses ve görüntü aktaran sistemle toplantının yapıldığı yere gönderiliyor. Görüntü, özel bir "ışın demeti ayırıcısından" geçirilerek üç boyutlu etkisi vermesi için cam bir levhaya yansıtılıyor.

Sistemin ofisine kurulmasını isteyenlerin ayda 5 bin dolar üyelik ücreti ödemesi gerekiyor. Sistemi kiralama yoluyla kullanmak isteyenler de saatine 500 dolar ödüyor.

Teleportec şirketi, yüksek maliyetli bu sistemi, ünlü ekonomi dergisi Fortune'un "ilk 500" listesinde yer alan şirketleri, hükümet kurumlarını ve eğitim enstitülerini hedefleyerek ürettiklerini belirtiyor.

Orada olmasına gerek kalmadan toplantıya katılma imkanı veren sistemi kullananlar arasında BP ve Nortel Network'un üst düzey yöneticileri de bulunuyor. Merkezi Los Angeles'da bulunan bir emlak şirketi de başka kentlerdeki evleri müşterilerine göstermek için bu sistemi kullanmayı planlıyor.

TERÖR KORKUSU SEYAHATLERİ AZALTTI
Uçaklarla gerçekleştirilen terör saldırıları ve ekonomik durgunluk nedeniyle iş seyahatlerini sınırlayan şirketler telekonferans türü toplantılara ilgi gösteriyor. Teleportec'in yeni sisteminin de bu açıdan pazarda iyi bir yer edinebileceği belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!