ABD'de şantaj ve gasp davası

Güncelleme Tarihi:

ABDde şantaj ve gasp davası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2002 01:49

Motorola ve Nokia, Uzanlar'a ait Telsim'den toplam 3 milyar doları bulan alacakları için ABD'de ‘‘dolandırıcılık'' davası açtı.

Motorola ve Nokia, Uzan Ailesi'ne ait Telsim'den toplam 3 milyar doları bulan alacakları için ABD'de ‘dolandırıcılık’ davası açtı. Baba Kemal Uzan ve oğulları Cem-Hakan Uzan aleyhinde isnat edilen 13 ayrı suçtan 4'ü, ‘Dolandırıcılık ve Yolsuzluk Etkisindeki Örgütler Yasası’ (çete) temeline oturtuldu.

Motorola ve Nokia şirketleri, New York'un Manhattan kesimindeki ABD Bölge Mahkemesi'nde, Telsim'in sahibi Uzan Ailesi'ne karşı 13 ayrı suçlamanın yer aldığı ve 3 milyar dolardan fazla paranın talep edildiği bir dava açtı. Motorola ve Nokia, ortak bir açıklama yaparak Telsim'i dava ettiklerini duyurdu. Uzanlar'a yönelik suçlamalardan 4'ü, ‘‘Dolandırıcılık ve Yolsuzluk Etkisindeki Örgütler Yasası’’ RICO'nun (çete) ihlal edilmesi temelinde yönetildi. Davalılar olarak baba Kemal Uzan ve oğulları Hakan Uzan ile Cem Uzan gösterildi.

RICO çerçevesindeki suçlamalarda, Uzanlar’ın Motorola ve Nokia ile borç düzenlemelerine, her iki şirketi de dolandırmak amacıyla girdikleri ifade edildi. Cep telefon ekipmanının alımını finanse etmek amacıyla sağlanan satıcı kredileri için Telsim'den Motorola'nın 2 milyar dolar, Nokia'nın ise, 700 milyon dolardan fazla tazminat talep ettiklerini bildirdi. İki şirket, uğradıkları zararların RICO çerçevesinde üç kat artırılarak tahsil edilmesini talep ettiler.

SOYGUN EYLEMİ

Motorola'dan Peter Lawson, ‘‘Uzan Ailesi'nin mevcut durumu iyi niyetle çözmek gibi bir niyeti görülmediği için bu olağandışı adımı atıyoruz. Normal ticari ihtilaflarda böyle olmaz. Ancak, Uzanlar'ın, önceden planlayarak ve yasadışı olarak Motorola ve Nokia'nın malvarlıklarını soyma eylemine karşı bu yola gittik’’ dedi. Nokia'nın temsilcisi Kirsi Komi de, bu ortak hukuki hareket eyleminin kendi çıkarları doğrultusunda sonuç vereceğine güvendiklerini ifade etti.

İki şirket tarafından mahkemeye sunulan dava dosyasında, Uzanlar'ın, dolandırıcılık, hile ve yıldırma gibi çeşitli karmaşık oyunlarla, Motorola ve Nokia'dan 3 milyar doları çalmak için bir dizi suç işlediği kaydedildi. Dosyada, Uzan Ailesi'nin, Telsim ve Rumeli Telefon için verilen 3 milyar doları aşkın borcu ‘‘ödeme yapmamak’’ niyetiyle aldıkları iddia edildi.

Her iki şirketin, borcu, baz istasyonları ile diğer teknik malzeme ve teçhizat gereksinimi ve Türk Hükümeti'nden lisans alımı için verdikleri, ancak fonların Uzanlar'ın başka işlerine aktarıldığı belirtildi. Dosyada, Uzanlar'ın Telsim gibi ‘‘meşru görünen’’ şirketleri dolandırıcılık amacıyla kullandığı ve bir dizi yasadışı yola başvurduğu yer aldı. Motorola ve Nokia'yı dolandırmak, Telsim'den para ve diğer mal varlıklarını çekmek ve para aklamak için bir dizi göstermelik teçhizat kurulduğu öne sürüldü.

Uzanlar'ın, iki şirketten aldığı borca karşılık rehin olarak verdiği Telsim hisselerinin adedinin düşürüldüğü kaydedildi. Davalılar, Telsim'deki hisselerin eski düzeyine çıkarılmasını da talep ettiler. Motorola'nın Telsim'deki rehin hisselerinin yüzde 66'dan yüzde 22'ye, Nokia'nın hisselerininin de yüzde 7.5'dan yüzde 2.5'a indirildiği iddia ediliyor. Bu hisselerin garantisinin verildiği vurgulandı ve ‘‘Uzanlar'ın gerçek niyeti, parayı çaldıklarında ve yasadışı olarak Motorola ve Nokia'nın Telsim'deki hisselerini düşürdüklerinde teşhir oldu’’ denildi.

HACKER TUTMUŞLAR

Davacılar, Uzanlar'ın yükümlülüklerinden kaçmak için haraç ve yıldırma gibi yöntemlere başvurduğunu, Motorola ve Nokia yöneticilerine karşı temelsiz suçlamalarda ve tehditlerde bulunduğunu belirttiler. Motorola'nın bir Türk çalışanına Uzanlar tarafından rüşvet verilerek Şirket'in bilgisayar sisteminin ‘‘hack’’ edilmesinin sağlandığı kaydedildi.

Davacı şirketler, Uzanlar'ın, sahte güvenceler verip ve daha sonra yatırımcılar ve ortak girişimcileri dolandırıp ardından da yükümlülüklerinden kaçmak için haraç ve suç yoluna girmesinin ‘‘uzun zamandan beri uyguladığı pratik’’ olduğunu da ifade ettiler.


DAVA DOSYASINDAN Uzanlar'a yönelik çarpıcı suç sözcükleri


Rob: Soygun

Fraud: Doland ılık

Fradulance: Hilekarlık, sahtekarlık

CorruptIon: Rüşvet verme, fesat

Fake: Sahte

BIrIbe: Rüşvet

Agressive: Saldırgan

Daunt: Yıldırmak


Motorola ve Nokia'nın açtığı davadaki suçlamalar


Uzanlar, Telsim'le Nokia'yı ve Motorola'yı dolandırmak için borç düzenlenmesine gitti.

Uzanlar, teçhizat ve lisans alımı için verilen paraları başka işlerine aktardılar.

Uzanlar, Nokia ve Motorola'yı dolandırmak, Telsim'den para çekmek ve para aklamak için göstermelik cihazlar kurdular.

Uzanlar, Nokia ve Motorola'dan aldıkları borca karşılık rehin verilen hisselerin değerini düşürdüler.

Uzanlar, Motorola ve Nokia yöneticilerine karşı temelsiz suçlamalar ve şantaj yaptılar.

Uzanlar, Motorola'nın bir Türk çalışanına rüşvet vererek şirketin bilgisayar sisteminin ‘‘hack’’ edilmesini sağladılar.

Uzanlar, sahte güvenceler verdiler sonra da yükümlülüklerinden kaçmak için haraç ve suç yoluna gittiler.


Haklarında kırmızı bülten çıkarılabilir


ABD'de açılan davayla ilgili dört olasılık üzerinde duruluyor:

New York Mahkemesi, Uzanlar aleyhinde tazminat kararı verip, şirketler ödeme için Türk mahkemesine başvurabilirler.

Uzanlar, tazminatın yanısıra şantaj, gasp gibi ağır cezalık suç iddialarından dolayı gıyaplarında mahkum olabilirler.

Türkiye ile ABD arasında adli yardımlaşma anlaşması yok. Bu durumda ABD, tutuklanmaları için İnterpol üzerinden kırmızı bülten yayınlayabilir.

ABD, dosyayı Türk Adalet Bakanlığı'na gönderip yargılamanın Türkiye'de yapılmasını isteyebilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!