ABD'de istihdam artışı beklentilerin altında kaldı

Güncelleme Tarihi:

ABDde istihdam artışı beklentilerin altında kaldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2011 19:05

ABD’de, istihdam artışı beklentilerin altında kalırken, işsizlik oranı son bir buçuk yılın en düşük seviyesine geriledi. İşsizliğin azalmasında, insanların iş aramaktan vazgeçmesi de etkili oldu.

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor    
Haberin Devamı

     

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından Cuma günü açıklanan veriler, Merkez Bankası’nın (Fed) dünyanın en büyük ekonomisini canlandırmak için 600 milyar dolarlık tahvil satın alma programını devam ettireceğine işaret etti.

 

Çalışma bakanlığının yayımladığı tarım dışı istihdam raporu, Aralık’ta 103 bin kişinin işe alındığını ortaya çıkardı. Ekonomistlerin beklentisiyse, 175 bin kişiye istihdam sağlanacağı yönündeydi. Özel sektöründeki istihdam artışı 113 bin kişi olurken, kamu sektöründeki çalışanların sayısında 10 bin kişilik bir düşüş görüldü.  

 

Haberin Devamı

Forex.com internet sitesinin baş stratejisti Brian Dolan, “Bu rakamlar, bizim istihdam piyasasında uzun ve yavaş bir iyileşme yaşayacağımız fikrini destekliyor” dedi.

   

Dolan ek olarak, “Fed, işsizlik oranının yüzde 9’ların altına indiğini görmeden, ekonomiye verdiği desteği çekemez” dedi.    

 

BORSALAR YUKARIDA AÇILDI

ABD borsaları, Cuma gününe hafif yükselişle başlarken, ABD Hazine Tahvilleri’nin getirilerinin düştüğü görüldü.

 

Raporun açıklanmasının ardından, euro karşısında değer kaybeden dolarda hareket, daha sonraki işlemlerde yukarı yönlüydü.

 

ABD’de işsizlik oranı, yüzde 9.4’le Mayıs 2009’dan bu yana görülen en düşük orana geriledi. Kasım ayındaki işsizlik oranı, yüzde 9.8 seviyesindeydi.

 

İstihdam piyasasındaki iyileşme oldukça yavaş olsa da ABD ekonomisi genel olarak, güçlenme sinyalleri gönderiyor. Tüketici harcamaları ve imalat sektörüne yönelik verilerin, iyileşmeye işaret ettiği görülüyor.

 

BERNANKE DAHA İYİMSER

Haberin Devamı

İstihdam raporu açıklanmadan önce, Kongre’de konuşan Fed Başkanı Ben Bernanke, Aralık ayındaki konuşmasına kıyasla çok daha iyimser bir tablo çizdi.

 

ABD Senatosu Bütçe Komitesi’ne konuşan Bernanke, “Tüketicilerin ve işletmelerin harcamaların her geçen gün biraz daha iyiye giden bir canlanma görüyoruz” dedi.

 

*Bu yazı Reuters’ın “Unemployment rate falls to 9.4 pct from 9.8 pct” başlığıyla geçtiği haberden derlenmiştir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!