ABD'de hortum kâbusu

Güncelleme Tarihi:

ABDde hortum kâbusu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Amerika'nın güney eyaletlerini etkisi altına alan ve 43 kişinin ölümüne, yüzlerce evin yerle bir olmasına yol açan kasırga ve hortumlar, din adamları tarafından ‘‘Tanrı'nın gazabı ve ilahi bir uyarı’’ olarak nitelendirildi.

Dünyanın en gelişmiş ülkesi kabul edilen Amerika, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kasırga ve hortum kâbusunu yaşıyor. Kasırgadan en fazla etkilenen eyaletlerin başında Alabama geliyor. Sylvan Springs kenti rahibi Billy Hobson, kasırganın bölgeyi vurduğu günün ertesinde kilisede yaptığı konuşmada, ‘‘İki üç işte çalışıp fazla mesai yaparak, 150 bin dolarlık evler, arabalar alanları görüyorum. Sonra bir gecede bunlar yerle bir oluyor. Bu yol, bizi bir yere götürmez. Tanrı, bazı şeylerin yanlış olduğunu düşünüyor ki, bu yolla bizi uyarıyor’’ diye konuştu.

Rahip Hobson, son 4 yıl içinde iki kez paskalya döneminde meydana gelen kasırga ve hortumlardan gerekli mesajın çıkarılması gerektiğini söylerken, meteoroloji uzmanları, kasırgaların Tanrı ile değil, mevsimle ilgili olduğunu belirttiler.

FELAKET BÖLGESİ

Saatteki hızı zaman zaman 400 kilometreye kadar çıkan kasırga ve hortumların Alabama'da 38, Georgia eyaletinde de 5 kişinin ölümüne yol açması üzerine ABD Başkanı Bill Clinton, bu eyaletleri ‘‘felaket bölgesi’’ ilan etti. Başkan Yardımcısı Al Gore da dün felaket bölgelerini ziyaret etti. Clinton'ın bu kararıyla birlikte eyaletlerin uğradığı zararın yüzde 75'i federal hükümet tarafından karşılanabilecek. Felaket bölgesinde yapılacak harcamalar, enkazın kaldırılmasını, bazı acil hizmetleri, geçici barınak sağlanması ve düşük gelirli vatandaşlara yardım yapılmasını içeriyor.

Özellikle Alabama'nın birçok kent ve kasabasında taş üstünde taş bırakmayan hortumların yarattığı enkaz yığını altında kalanlar son derece gelişmiş cihazlarla bulunuyor. Vücut ısısına duyarlı dedektörlerle donatılmış helikopterler, afet bölgeleri üzerinde uçarak enkaz altında kalanların yerlerini tespit ediyor. Birçok cesedin bu yöntemle çıkarıldığını belirten yetkililer, dokuz aylık bir bebeğin de enkaz altından sağ olarak çıkarıldığını bildirdiler.

Alabama eyaletinde ölen afetzedelerin hemen hemen tamamı Birmingham kentinden. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, hortumlar kenti vurduğu sırada halkın büyük bölümü, paskalyanın başlaması nedeniyle kilisedeki akşam ayininde bulunuyordu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!