ABD yuan risklerini gözden kaçırmamalı

Güncelleme Tarihi:

ABD yuan risklerini gözden kaçırmamalı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2010 10:23

Analistler ve yatırımcılar, Çin’in yuanın dolar karşısında değer kazanmasına izin vermesinin ABD iş dünyası için iyi bir gelişme olmayabileceğine dikkat çekti.

Uzmanlar aynı zamanda yuanın değerlenmesini olumlu bir gelişme olarak kabul etmenin, bazı önemli risklerin gözden kaçırılmasına neden olabileceğini de söyledi.
Haberin Devamı

 

Pekin’in bu kararı, ABD malı malzemeleri Çin’de daha ucuz hale getirip, Çin malı ürünleri ABD’de daha pahalı hale getirecek. Bu durumda da dünyanın en büyük üçüncü ekonomisinin büyümesini tetiklemek adına ihtiyaç duyduğu emtia ve diğer ürünleri tedarik eden madenciler ve diğer şirketlerin yüzü gülecek.  

 

Çin’e satış yapan birçok ABD’li şirketin hisseleri, Pazartesi günkü ilk işlemlerde yükseldi ancak daha sonra yuanın ne zaman ve ne ölçüde yükseleceğine yönelik endişeler yüzünden hisselerde düşüş görüldü.

 

YUAN DOLAR KARŞISINDA ZAYIFLADI

ABD’li şirketler bu kararı olumlu bir gelişme olarak kabul etse de aslında birçok riski içinde barındırıyor. Avrupa’daki ekonomik durgunluk bunlardan biri. Kıtayı etkisi altına alan borç krizi, yuanı dolar karşısında zayıflattı. Çin’in ihracatının yüzde 20’sinin Avrupa’ya yapıldığı düşünüldüğünde bu önemli bir gelişme.

 

Haberin Devamı

Bu hafta düzenlenecek G-20 toplantılarından önce eleştiri oklarından kurtulmanın ötesinde, Pekin’in yuan politikasını esnetmesinin bir diğer nedeni de, dolar karşısında son dört yılın en düşük seviyesine gerileyen euro oldu.

 

Uluslararası finansal hizmetler şirketi Deloitte’un küresel ekonomi masası şefi Ira Kalish, “Çin para birimi konusunda daha dikkatli hareket etmeye karar vermesinin arkasındaki neden euro bölgesindeki sıkıntılardır. Dolar, euro karşısında yükseldiği için, Çin’in para birimi yuan da euro karşısında yükseldi” dedi.

 

AVRUPA’YA İHRACAT PAHALILAŞTI

Bu şekilde de Çin’den Avrupa,’ya yapılan ihracatın maliyeti arttı.

 

ABD merkezli finansal danışmanlık şirketi Huntington Asset Advisors’ın Başkan Yardımcısı ve Portföy Yöneticisi Peter Sorrentino, “Avrupa’dan gelen talebin Çin ihracatına zarar vermesi durumunda, sanılanın aksine yuan dolar karşısında yükselmek yerine düşer” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!