ABD uyarmadan vurdu

Güncelleme Tarihi:

ABD uyarmadan vurdu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2012 00:00

ABD’nin İran’a karşı tonunu sertleştirdiği bir dönemde bir Amerikan savaş gemisi Körfez’de trol ile balık avlayan bir Hint balıkçı teknesini batırdı. Bir balıkçı ölürken, yaralı kurtulan diğeri “Uyarmadan batırdılar” dedi. İran’a göre olay, “yabancı güçlerin bölgesel güvenliği tehdit ettiğinin” kanıtı.

Haberin Devamı

ABD donanmasının Basra Körfezi’ndeki 5. Filosu’na bağlı yakıt ikmal gemisi USNS Rappahannock, önceki gün bölgede balık avlayan bir Hint balıkçı teknesine ateş açıp batırdı. Teknenin 8 kişilik mürettebattından bir Hint balıkçı öldü, üçü yaralandı.
Beşinci Filo, teknenin birkaç kez uyarılmasına rağmen yüksek hızla USNS Rappahannock’a doğru yaklaştığını açıkladı, ancak iç soruşturmanın henüz tamamlanmadığı belirtildi. Hastaneye kaldırılmak üzere Dubai’nin Cibil Ali limanına götürülen yaralılar ise bunu yalanladılar. Bacağından .50 kalibre makineli tüfek mermisiyle yaralanan Muthu Muniraj (28), Reuters’a şunları söyledi:

Hindistan açıklama bekliyor

“Hiç uyarı almadık. Çevrelerinden dolaşıp hızla uzaklaşıyorduk. Aniden ateş açtılar. Uyarı işaretlerini ve seslerini biliyoruz. Hiçbiri yoktu. Çok ani oldu. Arkadaşım öldü. Anlamıyorum.”
Hindistan, son olayla ilgili ABD’den açıklama beklediğini bildirdi. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ramin Mihmanperest ise “Yabancı güçlerin bölgesel güvenliğe tehdit olabileceğini bir kez daha söylüyoruz. Bölge ülkeleri birbirleriyle yardımlaşarak en iyi güvenliği sağlayabilir” dedi.
Hint medyası olaydan ABD’yi sorumlu tuttu. Bir televizyon kanalı, “Denizde cinayet”, ve “Ne bir pişmanlık, ne bir özür” gibi başlıklar attı.

Haberin Devamı

ABD’den İran’a bir sert mesaj daha

EL Kaide’nin 2000 yılında USS Cole savaş gemisine bomba yüklü iki tekneyle saldırıp 17 askeri öldürmesinin ardından ABD donanması özellikle de Ortadoğu sularında çevredeki olası tehditlere karşı sürekli teyakkuz halinde. Washington bir yandan da bir süredir İran’a karşı Körfez’de askeri varlığını artırıyor. Dün de ABD’nin Ortadoğu’ya göndereceği yeni bir uçak gemisinin planlanandan erken yola çıkacağı açıklandı. İsrail’i ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton “Amerikan gücünün tüm unsurlarını İran’ın nükleer silah elde etmesini önlemek için kullanacağız” dedi. İsrail yönetiminin, ABD Başkanı Barack Obama’ya emrivaki yaparak, başkanlık seçimleri öncesinde İran’a tek taraflı saldırabileceği öne sürülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!