ABD Tankları Kandahar yolunda

Güncelleme Tarihi:

ABD Tankları Kandahar yolunda
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2001 11:06

ABD, Afganistan'da karada da harekete geçmeye başladı. Afgan İslami Haber Ajansı (AİP), ABD tanklarının Kandahar yakınlarında harekete geçtiğini duyurdu. Bin Ladin'in peşini bırakmayan ABD, yerel güçler ile birlikte Tora Bora'yı da bombalamaya devam ediyor

Haberin Devamı

Afgan İslami Haber Ajansı (AIP), 30Amerikan tankının, Afganistan`ın güneyinde üs olarak kullanılan havaalanının bulunduğunu bölgeden Kandahar kentine kente doğru hareketettiğini duyurdu. AIP, görgü tanıklarına dayanarak, yaklaşık 30 tankın helikopterlereşliğinde, geçen Cuma günü düşen Taliban`ın eski kalesi Kandahar`a doğru gittiğini kaydetti.  

Pakistan`ın sınır kenti Çaman`a gelen bir görgü tanığı da Taliban lideri Molla Ömer`in eski karargahının bulunduÄŸu binanın çatısında birAmerikan askeri gördüğünü anlattı.   Taliban güçleri, Amerikan hava gücü desteÄŸindeki Kuzey Ä°ttifakı kuvvetlerinin kuÅŸatması altında bulunan son kalesi Kandanar`ı 7 Aralık Cuma günü teslim etmiÅŸti.Â

BİN LADİN GÜÇLERİ, TORA BORA YAKINLARINDA DİRENİYOR 
   Â
Afganistan`ın doğusunda Usame Bin Ladin`in saklandığına inanılan Tora Bora`nın dağlık bölgesinde, Bin Ladin`in adamlarının, şiddetli Amerikan bombardımanı desteğinde saldırı düzenleyen Taliban karşıtı Afgan güçlerine direnmeyi sürdürdüğü bildirildi. 

Bin Ladin`in El Kaide güçlerine karşı savaşan yerel Afgan savaşçıların komutanı Hazret Ali, bölgeden uydu telefonu aracılığıyla yaptığı açıklamada, ``Onlar (Bin Ladin güçleri) için durum gittikçe kötüleşiyor`` dedi. 

Amerikan uçakları tarafından dün gündüz ve gece sürekli bombalananTora Bora`nın Taliban karşıtı güçler tarafından tamamen alındığını söyleyen Ali, Bin Ladin güçlerinin Tora Bora ile Vaziri Geçiti arasında dağların tepesinde mevzilendiğini kaydetti. 

``Usame Bin Ladin de orada olabilir. Kendisi beş gün önce görüldü ve bir Afgan esir de bunu doğruladı`` diyen komutan Ali, Bin Ladin`in,bölgedeki dağların tepesinde mağaralarda yeni korunaklar, yeraltı koruma sistemi kurduğunu ve adamlarının da çok büyük direniş gösterdiğini söyledi.

Haberin Devamı

YEREL AFGAN GÜÇLER, EL KAİDE MEVZİLERİNİ BOMBALIYOR

Yerel Afgan güçler, El Kaide savaşçılarına ait mevzilere ağır topçu ateşi başlattı.  Çatışma bölgesindeki AFP muhabiri, tarafların daha önce karşılıklıhavan ateşi açmalarının ardından Afgan güçlerin yerel saatle 10.30`da (TSİ 08.00) ağır topçu ateşine başladıklarını bildirdi.  

Yerel Afgan güçlerin bombardımanı Sovyet T-62 tankıyla da desteklediklerini belirten AFP muhabiri, bombardımanın karşı daÄŸdaki etkisinin görülebildiÄŸini, ancak El Kaide saflarında kayba neden olup olmadığının henüz bilinmediÄŸini kaydetti.Â

Haberin Devamı

TORA BORA'YA B-52 AÄžIR BOMBARDIMANI

Ä°ki Amerikan B-52 ağır bombardıman uçağının, Afganistan`ın Tora Bora daÄŸlık bölgesini bombaladığı bildirildi. AFP muhabiri, bölgenin üzerinde uçan B-52`lerin her birinin attığıbombaların büyük gürültüyle patladığını belirtti. Bu arada, bu bombardımandan önce, gece yarısı, Amerikan F-14 veya F-18 avcı uçaklarının en az 10 saldırı gerçekleÅŸtirdiÄŸi kaydedildi. Â

AVUSTRALYALI KOMANDOLAR, BİN LADİN`İ ABD`YE TESLİM EDECEK 
   Â
Afganistan`da mevzilenen Avustralyalı komandoların, terörist Usame Bin Ladin`i yakalamaları durumunda koşulsuz ABD`ye teslim edecekleri bildirildi. 

İngiltere`nin Bin Ladin`i idam edilmemesi koşuluyla teslim edeceğini açıklamasının ardından gazetecilere bilgi veren Avustralya Ordu Sözcüsü Tümgeneral Gary Bornholt, ``Şans eseri Bin Ladin yakalanırsa yetkililere teslim edilecek`` dedi.  Bornholt, Avustralyalı 150 komandonun Kandahar`ın güney bölgesindedevriye gezdiğini, ancak henüz düşmana ulaşamadığını söyledi. 

Gary Bornholt, Avustralya`nın askerini Afganistan`da ne kadar süreyle tutacağının belirsiz olduğunu, çokuluslu barış gücünde Avustralyalı askerlerin görev alıp almayacağına henüz karar verilmediğini söyledi. 

İngiltere Savunma Bakanı Geoff Hoon, daha önce yaptığı açıklamada,hükümetinin Bin Ladin`i ancak idam cezası verilmemesi koşuluyla ABD`yeteslim edeceğini kaydetmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!