ABD şirketleri Libya'da görüşmeleri yapıyor

Güncelleme Tarihi:

ABD şirketleri Libyada görüşmeleri yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2006 13:28

ABD'li 3 petrol şirketi yöneticisinin Libya Başbakanı Şükrü Ganem ile başkent Trablus'ta bir araya gelerek, Libya'daki faaliyetlerine yeniden nasıl başlayabilecekleri konusunu görüştüğü bildirildi.

Resmi kaynaklar, dün yapılan görüşmeye Amerada Hess, ConocoPhillips ve Marathon Oil şirketlerinin yöneticilerinin katıldığını ve bu şirketlerin 19 yıllık kesintinin ardından Libya'daki faaliyetlerine yeniden başlayacağını belirtti.
Aynı kaynaklar, görüşmede “Oasis Group” adı altında birleşen 3 şirketle Libya devleti arasında Aralık ayında imzalanan anlaşmanın nasıl yürürlüğe gireceği konusunun ele alındığını kaydetti.

Anlaşma, Libya Ulusal Petrol Şirketi ile ortak bir şirket kurulmasını, petrol ve gaz yataklarının işletilmesini öngörüyor. Anlaşmaya göre, Libya tarafı hisselerin yüzde 59.16'sını, Amerikan şirketlerinden ConocoPhillips ile Marathon Oil yüzde 16.33'erini, Amerada Hess ise yüzde 8.16'sını alacak. Amerikalı şirketler Libya ile ABD arasındaki diplomatik ilişkiler bozulunca, 1986 yılında Libya'daki faaliyetlerini durdurmuştu. İki ülke Haziran 2004'te ilişkilerini yeniden başlatma kararı almıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!