ABD müdahalesi Irak'ı parçalar

Güncelleme Tarihi:

ABD müdahalesi Irakı parçalar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2001 11:51

Newsweek Dergisi'nin, "ABD, Irak'ı işgal kararı aldı. Türkiye'de bunu sessizce onayladı" iddiası için, "Uydurma" diyen Genelkurmay Başkanı Org. Kıvrıkoğlu, ABD'nin müdahalesinin bölge için tehlike olduğunu söyledi.

Orgeneral Kıvrıkoğlu, ‘‘ABD Körfez krizinde Irak'a müdahale ettiğinde Türkiye açısından sıkıntılar daha çok ticari alanda ve petrol boru hattında olmuştu. Ancak bu kez müdahale ederse sıkıntılar daha büyük olur, bağımsız bir Kürt devletinin kurulması gündeme gelir’’ dedi.

Orgeneral Kıvrıkoğlu bu açıklamasını dün akşam Cumhurbaşkanı Sezer'in Çankaya Köşkü'nde Katar Emiri Hamad Bin Halife El-Tani için verdiği yemekten önce gazetecilerin sorularını yanıtlarken yaptı. Org. Kıvrıkoğlu, ABD'nin muhtemel bir harekatının uluslararası alanda destek görmeyeceğini ima ederek, ‘‘Sadece biz değil bütün Arap ülkeleri, ayrıca Rusya ve İran da Irak'ın parçalanmasına karşı. Arap ülkeleri Arap toprağı olarak gördükleri bir yerde etnik bir devlet kurulması ihtimalinden rahatsızlık duymaktadırlar. Bakın Arap ülkeleri İsrail'in aldığı toprakları bugün bile hazmedemiyor’’ diye konuştu.

50 BİN KİŞİYLE BU İŞ OLMAZ

Genelkurmay Başkanı, ABD'de yayınlanan Newsweek Dergisi’nin, Amerikan yönetiminin Irak'a müdahale kararı aldığı, Türkiye'nin bu kararı onayladığı ve ABD'nin Kuzey'den 50 bin kişi ile Irak'a gireceği yolundaki haberini de ‘‘Uydurma’’ olarak nitelendirdi. Kıvrıkoğlu, ‘‘50 bin kişi ile bu iş olmaz. Körfez krizinde 500 bin kişi yığmışlardı’’ diye konuştu.

Org. Kıvrıkoğlu, Türkiye'nin Afganistan'a asker göndermesi konusunda da şöyle konuştu:

‘‘Bu konuda belirsizlikler var. Afganistan'da barış gücü kurulması gerekiyor. İlk aşamada barış gücü yerine Kabil'de geçiş hükümetine yardımcı olmak için sınırlı bir askeri güç bulundurulacak. Bu gücün görevi barış gücünden farklı. Barış gücü konusunda ise BM'den bir karar çıkartılması gerekiyor. Biz bu gücün komutanlığı konusunda arzulu olduğumuzu gizlemiyoruz ancak buna başka ülkelerin, bu arada BM Güvenlik Konseyi Daimi üyelerinin itiraz etmemesi gerekiyor.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!