ABD’li tarihçi Müslüman gibi toprağa verildi

Güncelleme Tarihi:

ABD’li tarihçi Müslüman gibi toprağa verildi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2009 15:38

MUĞLA’nın Bodrum İlçesi’nde, sevgililer günü sabahı 40'ıncı evlilik yıldönümünü kutladıktan 2 saat sonra yaşamını yitiren ABD’li tarihçi 65 yaşındaki Philip Holtzman, bugün Müslüman geleneklerine göre camide düzenlenen cenaze töreni ve kılınan namazın ardından, 25 yıl boyunca yaşamını sürdürdüğü Dereköy’de toprağa verildi.

ABD’nin California eyaletinden 25 yıl önce tatil için geldikleri Bodrum’dan bir daha ayrılamayan ve Dereköy'de eski bir köy evini satın alarak yaşamaya başlayan tarihçi Philip ve heykeltraş Hope Holtzman çifti, sevgililer günü sabahı evliliklerinin 40'ıncı yılını kutladı. İki yıldır yakalandığı ALS hastalığı nedeni ile yatağa mahkum olan 65 yaşındaki kocası Philip'e, eşi 60 yaşındaki Hope Holtzman dağlardan topladığı sümbül ve nergizlerin de bulunduğu kır çiçekleri ile bir yılda dokuduğu ve aralarında Atatürk, Mandela, Dalay Lama gibi 28 liderin portrelerinin yer aldığı halıyı armağan etti. DHA muhabirlerinin de görüntülediği duygusal anlara sahne olan kutlamadan 2 saat sonra ABD’li tarihçi Philip Holtzman, fenalaşıp yaşamını yitirdi. Holtzman’ın ölümü, aşığı olduğu Bodrum’da şok etkisi yarattı.

MÜSLÜMAN GİBİ GÖMÜLDÜ

Hıristiyan olan Holtzman, vasiyeti üzerine Müslüman geleneklerine göre, yaşadığı Dereköy Mezarlığı’da bugün öğle namazının ardından toprağa verildi. Dereköy Muhtarı Hüseyin Can, Bodrum Gönüllüleri Derneği Başkanı Cemile Uygur ve yaklaşık 300 köylünün katıldığı cenaze töreninde, Holtzman’ın cenazesi köylülerin omuzlarında camiden mezarlığa taşındı. Dereköy Camii İmamı Ali Uçar’ın okuduğu dualar ile Müslüman geleneklerine göre kefenlenip üzerinde Arapça duaların yer aldığı örtünün bulunduğu tabuta konulan Holtzman’ın cenazasi gözyaşları arasında toprağa verildi. Cenaze töreninde Sualtı Araştırmaları Enstitüsü’nde (INA) görevli İsrailli Arkeolog Asaf Oron İngilizce olarak kısa bir dua okudu. Eşinin toprağa verilmesi sırasında sürekli ağlayan Hope Holtzman ise ayakta durmakta güçlük çekti. ABD’ye dönmeyip ölünceye kadar Bodrum’da kalacağını anlatan Hope Holtzman, ölünce eşinin yanına gömülmek istediğini söyledi.

MUHTAR: BİR DEĞERİ YİTİRDİK

Dereköy Muhtarı Hüseyin Can, Holtzman çiftinin bölgede çok sevilip sayılan insanlar olduğunu belirterek şöyle dedi:
“Philip ve eşi Hope, Dereköy’e yerleştikleri günden itibaren bizden biri gibi yaşayıp, gelenek ve göreneklerimizi, dilimizi öğrendiler. Özellikle yaşlılara yardımları, çevre örgütlerine destek ile hep yanımızda oldular. Dereköylüler olarak çok sevdiğimiz bir değeri yitirdik. Kendisi de son 25 yılını Türkler gibi yaşadığı için bizim geleneklerimize göre defnedilmek istiyordu. Vasiyeti yerine getirdik. Eşi de ömür boyu burada yaşayacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!