ABD Kosova'nın nihai statüsü müzakerelerini izleyecek

Güncelleme Tarihi:

ABD Kosovanın nihai statüsü müzakerelerini izleyecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2006 00:10

Kosova'nın nihai statüsü müzakerelerinde ABD özel elçisi Büyükelçi Frank Wisner, müzakerelerin bu yıl tamamlanması ve Kosova'nın çok etnili olması gerektiğini savunurken, ABD'nin bu süreçte etkin olacağını ve yakından izleyeceğini belirtti.

Haberin Devamı

Belgrad ziyaretinden sonra Kosova'ya gelen Wisner, Kosova Müzakere Grubu ve etnik toplulukların liderleriyle görüşmenin ardından basın mensuplarına, ABD yönetiminin Kosova'nın nihai statüsüyle ilgili tutumunu hem Belgrad hem de Priştine'deki liderlere ilettiğini belirtirken, bir an önce belirlenmesi gereken Kosova'nın statüsü için, zamanın elverişli olduğunu söyledi.

Kosova Meclis Başkanı Necat Datsi ise Kosova halkı ve uluslararası topluluk karşısında çok büyük sorumluluk üstlendiklerini ve Kosova Müzakere Heyeti'nin büyük bir ciddiyetle işe sarıldığını kaydetti.
Datsi, 20 Şubat'ta Viyana'da başlaması beklenen müzakerelerin ilk bölümünde tartışılacak ademi merkeziyetçilikle ilgili program üzerinde son çalışmaların yapıldığını belirtti.

Heyet üyesi olan ana muhalefetteki Kosova Demokrasi Partisi (PDK) Lideri Haşim Taçi, siyasi sürecin gerektiği gibi gittiğini ve Kosova'nın bağımsız bir devlet olmasını umut ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Kosova Parlamentosu'nda “G-6 Artı” Grubu'nu oluşturan Türk, Boşnak ve Roman toplulukların liderleriyle ayrıca görüşen ABD özel elçici Wisner, Kosova'da etnik toplulukların temel sorunları hakkında bilgi edindiğini, müzakerelere doğrudan katılma istemlerini anlayışla karşılayıp desteklediklerini belirtti.

Etnik toplulukların liderleri, temsil ettikleri toplulukların durumu ve tutumlarıyla ilgili dosyaları basın mensupları önünde, ABD temsilcisine teslim ettiler.

Grup temsilcileri Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Lideri milletvekili Mahir Yağcılar, Boşnak “Vatan” Koalisyonu lideri milletvekili Cezayir Murat AA muhabirine yaptıkları açıklamada, ABD Özel Elçisi Wisner'e, Türklerin ve Boşnakların durumu hakkında bilgi verirken, eğitim, kültür, iş alanındaki sorunlara işaret ettiklerini, aynı zamanda müzakerelere doğrudan katılma istemlerini bildirdiklerini söylediler.
Türk ve Boşnak liderler, Kosova Müzakere Heyeti'nde doğrudan temsil edilmeleri konusunda ABD yönetiminin desteğine güvendiklerini vurguladılar.

ABD Özel Elçisi'nin Priştine'deki temasları sırasında, Kosova'daki ABD Ofis Şefi Philip Goldberg de hazır bulundu.
Geçen Ocak ayının 24'ünde Viyana'da başlaması gereken müzakereler, Kosova Başkanı İbrahim Rugova'nın ölümü dolayısıyla ertelenmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!