ABD ve müttefikleri kendilerini küçük düşürüyor

Güncelleme Tarihi:

ABD ve müttefikleri kendilerini küçük düşürüyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2010 16:08

İran, yeni yaptırım karar taslağına büyük tepki göstererek ABD ve müttefiklerinin gelişmekte olan ülkelerin uluslararası arenada kendilerini savunabilmelerini kaldıramadıklarını belirtti.

Haberin Devamı

İran, zor elde edilen bir nükleer yakıt anlaşmasının ABD ve müttefikleri tarafından reddedilmesine öfkeyle yaklaşırken, dünya güçlerinin yeni Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımları uygulama kararı almaları halinde “itibarlarını kaybettiklerini” belirtti.

Pazartesi günü İran’ın Brezilya ve Türkiye ile nükleer yakıt takası anlaşması yapmasının ardından, Washington Salı günü BM Güvenlik Konseyi’ne yeni yaptırımlar için karar taslağı sunacağını açıkladı.

KENDİLERİNİ KÜÇÜK DÜŞÜRÜYORLAR
İran Devlet Başkan yardımcısı ve aynı zamanda İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salehi, yaptırım görüşmelerinin etkisini yitirdiğini ve alınan son kararın Batı’nın “son çabası” olduğunu belirtti.

ABD ve müttefiklerinin yeni yaptırım karar taslağıyla kendilerini kamuoyunda küçük düşürdüğünü söyleyen Salehi, “İlk defa gelişmekte olan ülkelerin dünya sahnesinde kendilerini koruyabildiklerini görüyorlar ve bu onlara çok ağır geliyor” dedi.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton yaptırım karar taslağını Çin ve Rusya’nın desteğiyle sunduklarını belirtti. Yaptırımlara açıkça destek veren Çin, ilk kez BM tarafından önerilen nükleer yakıt takası teklifini olumlu karşılamıştı.

YAPTIRIMLAR ANLAŞMAYI BOZABİLİR
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ma Zhaoxu, alınan kararı önemsediklerini ve destek verdiklerini belirtti. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Yukiya Amano ise,  İran’ın Türkiye ve Brezilya ile vardığı anlaşmanın halen kendilerine resmi olarak bildirilmesi gerektiğini belirtti.

Batılı güçler İran’ın nükleer programının nükleer silah üretmek isteğini örtme çabası olarak kabul ederken, Tahran bunu reddediyor. Clinton, Pazartesi günü yapılan anlaşmadan Washington’un birçok soru çıkardığını, diğer yandan Brezilya ve Türkiye’nin samimi çabalarını olumlu karşıladığını belirtti.

Türkiye Dışişleri Ahmet Davutoğlu, yapılan anlaşmanın yeni yaptırım görüşmeleri yapılması haline bozulabileceği uyarısı yapmış, Brezilya Devlet Başkanı Celso Amorim ise anlaşmanın “barışçıl zeminde yapılacak bir uzlaşma için fırsat oluşturduğunu” belirtmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!