ABD, İran'ı diplomatik markaja aldı

Güncelleme Tarihi:

ABD, İranı diplomatik markaja aldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2011 10:40

Obama yönetimi, İran’ın, Suudi Arabistan’ın ABD Büyükelçisi’ne suikast düzenlemeyi planladığı iddialarının ardından Tahran’ı yakın markaja aldı. Washington dünyanın dört bir yanındaki ülkelere İranlı liderlerin resmi ziyaretlerini kabul etmemeleri çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Wendy Sherman, “İran’ı bu plandan sorumlu tutmak, onları uluslararası camiada izole etmek ve rejim üzerindeki baskıyı artırmak için güçlü diplomatik önlemler alıyoruz… Ve tüm ülkelerden, İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü’nün ülkelerinde rol oynayamaması için gerekli adımları atmalarını istiyoruz” dedi.

Sherman, son 48 saat içinde, Başkan Barack Obama, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Ulusal Güvenlik Danışmanı Thomas Donilon, Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns ve kendisi ile Dışişleri Bakanlığı’ndaki tüm yardımcıların, ABD’nin muhatabı ülkelerin başkentlerini telefonla arayarak İran’a yaptırımların ve baskının güçlendirilmesi için destek istediğini belirtti.

Sherman, “Kudüs Gücü’nün topraklarındaki faaliyetlerini durdurduklarından emin olmalarını ve İranlıların yapacakları üst düzey ziyaretleri ertelemelerini” istediklerini belirtti.

Haberin Devamı

Obama, ABD’yi ziyaret etmekte olan Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak ile dün düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamalarda da bu konuya dikkat çekti.

ABD Başkanı, “Bu sadece tansiyonun tehlikeli bir şekilde yükselmesi değil aynı zamanda İran hükümetinin takındığı tehlikeli ve düşüncesiz tavrın bir parçası… İran’ın böyle bir planda yer alması, uluslararası kamuoyunda kabul edilen davranış normlarının çok dışında. Bu plan, İran’ın şiddet yaratmak için attığı ve başka hiçbir ülkede benzerini görmediğimiz adımlardan biri” dedi.

İRAN'LA DOĞRUDAN TEMAS

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, Obama yönetiminin suikast planı hakkında İran hükümetiyle Çarşamba günü doğrudan temasa geçtiğini belirtti ancak yapılan görüşme hakkında detay vermedi.

Söz konusu temasın, New York’ta bulunan İran’ın Birleşmiş Milletler (BM) temsilcileriyle yapıldığı düşünülüyor. Öte yandan, ABD’nin BM temsilcisi Susan Rice’ın, Güvenlik Konseyi’nin 14 üyesiyle görüştüğü ifade edildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı ayrıca, Moskova’ya bir ekip göndererek konu hakkında bilgi isteyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’u bilgilendirecek.

Haberin Devamı

İRAN YALANLADI

Ancak İran'ın BM temsilciliği, ABD ile hiçbir şekilde doğrudan temas kurulmadığını belirterek, Washington'ı yalanladı. Mehr haber ajansına konuşan İranlı yetkili Ali Rıza Miryusefi, "İki ülke arasında doğrudan temas kurulmadı" dedi.

ABD ile İran arasında diplomatik ilişki bulunmuyor ve doğrudan temasa nadiren rastlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!