ABD, İran’ı vurur mu

Güncelleme Tarihi:

ABD, İran’ı vurur mu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2011 00:00

İRAN Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü’nün arkasında olduğu Suudi büyükelçisine suikast planının ortaya çıkmasıyla ABD Başkanı Barack Obama yönetimi, İran’a yeni yaptırımlar uygulanması için BM Güvenlik Konseyi’ne gitmek için çalışmalara başladı bile.

Haberin Devamı

Suçlamanın ortaya çıkmasından 24 saatten az bir süre sonra Obama yönetimi harıl harıl sadece gazetecilere değil, müttefik ülkelere, kongre üyelerine suikast planını anlattı. Obama, ilk aşamada iddialarda adı geçen kişilerin yargı önüne çıkarılacağını, ikinci aşamada da İran’a yönelik sıkı yaptırımları devam ettireceklerini ve uluslararası toplumu İran’ın daha fazla izole edilmesi için harekete geçirme çabalarını sürdüreceklerini söyledi.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Batı’nın uluslararası alanda “İran fobisi” yaratmaya çalıştığını ancak “bu etkisiz ve aptalca yöntemlerin” başarısızlığa mahkum olduğunu söyledi. Hamaney ABD’nin “yanlış politikalarıyla” yarattığı bataklıkta debelendiğini savundu.

Delil yeterli değil

Ancak tüm suçlamalara rağmen dünya kamuoyuna göre, komplonun arkasında İran’ın olması pek inandırıcı değil, İran “bu işi yapmış olamaz”. Washington Post gazetesine konuşan ABD’li yetkililer, İran’ın göklere çıkarılan Kudüs Gücü’nün, Suudi elçisinin suikast işini, ABD’de yaşayan İran asıllı oto satıcısına ve Meksikalı uyuşturucu satan torbacılara havale etmesini “ucuz roman” (pulp fiction) diye niteledi. BM Güvenlik Konseyi’nden diplomatik protokol gereği ismini gizli tutan bir diplomat, “Herkes planın amatörlüğüne hayret etti” dedi. Alman Uluslararası Güvenlik İlişkileri Enstitüsü’nden İran uzmanı Volker Perthes ise “Tabii ki herkesin aklına ABD’nin 2003 yılında “Irak’ta kimyasal silah var” yalanı geliyor. Herkes ABD istihbaratının ifşaalarından fazlasıyla şüpheli” dedi.

Haberin Devamı

Peki kim hazırladı

Guardian gazetesine göre Hamaney ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın konumlarına bakıldığında, Ortadoğu’da savaş çıkarma amaçlı bu planı ya Kudüs Gücü içinde âsi bir grubun veya üçüncü bir ülkenin istihbarat servisi hazırladı.

Chevrolet duvara tosladı

Obama Yönetimi’nin İran’ı ABD’deki Suudi Büyükelçisi’ne suikast planı yapmakla suçladığı “Chevrolet komplosu” pek güvenilir bulunmasa da Suudi Arabistan-İran ekseninde ipler geriliyor.

Savaş olasılığı var mı

ABD’de sitelerinde “İran ile savaş olası mı” diye tartışma açılırken eski İran Cumhurbaşkanı Hatemi, “ABD’ye güvenlik ve toprak bütünlüğümüze müdahale için bahane yaratmayalım” dedi.

Haberin Devamı

ABD’ye bahane yaratmayın

SUUDİ yetkililer, İran’ı ‘Bedelini ödersiniz’ diye uyarırken, İran, “ABD’nin tuzağına düşmeyin” yanıtını verdi. Politico haber sitesi “İran ile savaş olasılığı var mı” diye tartışma başlattı. İran eski Cumhurbaşkanı Hatemi, “Yetkililerimiz, ABD’ye toprak bütünlüğümüzü hedef alacak bir bahane yaratmamalı” dedi.

YANIT BEKLEYEN SORULAR

* İran dini lideri Hamaney’nin sonuçları tahmin edilemeyecek, İran’ı aynı anda üç büyük düşmanıyla savaşa sokacak böyle bir plana onay vermesi olası dışı gözüküyor. ABD-S.Arabistan’ın arası Filistin ve Arap baharı konusu yüzünden limoniyken Hamaney niye risk alsın?
* İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın Kudüs Gücü üzerinde az bir etkisi var. Böyle bir plana destek çıkarak niye risk alsın, Hamaney’in izni olmadan buna gücü var mı?
* Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü’nün yurtdışındaki olaylarda parmağı pek olmaz. Neden Kudüs Gücü risk alsın?
* En önemli delil, 100 bin dolarlık para havalesi. ABD, Meksikalı tetikçilere verilen 100 bin doların Kudüs Gücü’nden geldiğini nasıl kanıtlayabilir?
* Gözaltına alınan İran asıllı Amerikalı Monssor Arbabsiar, Kudüs Gücü için çalışan kuzeninden bahsediyor. Kim bu kuzen, ABD örgütte üst düzey bir isim olduğundan nasıl emin?
* Kudüs Gücü üyesinin olaya karıştığına dair kanıt ne?

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!