ABD ile Ä°ngiltere'nin prestiji tehlikede

Güncelleme Tarihi:

ABD ile Ä°ngilterenin prestiji tehlikede
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2009 13:30

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, ABD ve İngiltere'nin artan kamu borcu nedeniyle en yüksek seviyede bulunan kredi riski notunun sorgulanabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Moody's iki ülkenin 'Aaa' olan kredi riski derecelendirmesinin yaÅŸanan küresel kriz sonrasındaki dönemde artan borç yükleri nedeniyle en yüksek not olan 'Aaa sınırlarını test' edebileceÄŸi açıklamasında bulundu. Â

 

Moody's açıklamasında İngiltere'nin krize kırılgan bir durumda yakalandığını ve şimdi de borç karşılama oranında bozulma yaşadığını, aynı şekilde ABD ekonomisinde yaşanan büyümenin bütçe açığını azaltmada 'büyük ilerleme' sağlamaya yetmeyeceği uyarısında bulundu. Moody's, İngiltere'nin hâlâ uygun koşullarda büyük miktarda borçlanıyor olmasının ise kredi notunu desteklediğini de söyledi.

 

Haberin Devamı

Kurum'dan yapılan açıklamada ABD ve İngiltere'nin kurumun derecelendirme listesinde 'esnek' Aaa seviyesinde bulunurken, Kanada, Almanya ve Fransa ise 'dayanıklı' notuna sahip olduğu bildirildi.

 

BORÇ YÜKÜNDE ARTIŞ BEKLENTİSİ

OECD'nin Temmuz ayında yayımladığı rapora göre ABD'nin borç yükünün, gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYİH) oranı önümüzdeki sene yüzde 87.4 düzeyinden yüzde 97.5 seviyesine çıkacağı belirtilmişti. Ülkenin borcu Kasım ayında 7.17 trilyon dolar seviyesine tırmanmıştı.

 

OECD benzer bir tahmini İngiltere için de yapmış ve bu ülkenin kamu borcunun toplam ekonomik büyüklüğüne oranının, 2009'da bulunduğu yüzde 75.3 seviyesinden 2010 yılında yüzde 89.3 seviyesine çıkacağını öngörmüştü.

 

Kredi derecelendirme kuruluşu, küresel krizin Aaa notuna sahip tüm ülkeler üzerinde farklı etkiler yarattığına da işaret etti. Kurum, aralarında Yeni Zellanda ve İsviçre'nin de bulunduğu 'dayanıklı' kategorisindeki ülkelerin krize daha iyi durumda yakalandığını bu yüzden de Aaa notları ile çelişen borç seviyeleri görmeyeceğini ifade etti.

 

Haberin Devamı

ANALİSTLER: BORÇ YÜKÜ VE NOT UYUMLU DEĞİL

Analistler de ABD ve İngiltere'nin borç yükünün sahip oldukları kredi notu ile uyumlu olmadığı konusunda görüşlere sahip bulunuyor. Konuyla ilgili Bloomberg'e değerlendirmelerde bulunan Citigroup Londra'da faiz oranları stratejisti Mark Schofield, "İngiltere'nin temel göstergeleri sönük ve kredi notunu desteklemiyor" dedi ve şu ifadeleri ekledi, "İngiltere ancak sert mali önlemler aldığı takdirde Aaa olan kredi notun sahip olmaya devam edecektir."

 

Uzmanlardan bu eleştiriler gelmesine rağmen İngiltere önlem alma konusunda aceleci davranmadığına dikkat çeken Bloomberg, İngiltere Maliye Bakanı Alistair Darling'in sözlerine de yer verdi.

 

Haberin Devamı

Darling ifadelerinde, ekonominin yeniden toparlanması için verilen teşviki geç çektiği için eleştirilmeyi, erken çektiği için yapılacak eleştirilere tercih edeceğini söyledi.

 

Darling'in bu sözleri ülkenin 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana karşı karşıya kaldığı en büyük bütçe açığını azaltmak için alınacak tedbirlerin erteleneceği yorumlarını da beraberinde getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!