ABD Esad’a da kapı mı açıyor

Güncelleme Tarihi:

ABD Esad’a da kapı mı açıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2013 01:20

Suriye krizinde Rusya ile anlaşan ABD, iki yıl önce “Gidecek” dediği Beşar Esad konusunda da yumuşama sinyali verdi.

Haberin Devamı

İNGİLTERE’nin başkenti Londra’da önceki akşam toplanan “Suriye’nin Dostları” grubu, muhalifleri kasım sonunda yapılacak Cenevre 2 konferansına katılmaya ikna edemedi. ABD ve Türkiye dahil 10 ülkenin ikna çabalarına rağmen Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SUKO) İngiltere Temsilcisi Velid Safur, “Beşar Esed ya da eli kanlı olan hiç kimseyle aynı masaya oturmayacağımızı daha önce de söyledik. Ama, Suriye’nin Dostları grubunun ve Arap Birliği’nin desteğiyle, Suriye’de ölümlerle ilgisi olmayanlarla aynı masaya oturabiliriz” dedi. Safur, kesin kararlarını 1-2 Kasım’da İstanbul’da vereceklerini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise Beşar Esad’ın süreçteki rolüyle ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “Bu konu, müzakere edecek taraflara kalmış. Bunu önceden kararlaştırmak bize düşmez. Diğer oyuncular bu konuda bağımsızlar.”

Haberin Devamı

İSTİHBARAT ‘DÜŞMEZ’ DEDİ

New York Times, ABD Başkanı Barack Obama’nın iki yıl önce “Esad gitmek zorunda” dediğini hatırlattı. Ancak gazeteye göre 2013 başındaki istihbarat raporlarından “Esad düşmeyecek” sonucu çıktı. Muhaliflerin güç kaybetmesi ve Yönetim içinde çatlaklar belirmesi üzerine Obama, Rusya ile anlaşmaya yanaştı. Diplomasinin altı haftadır iyi işlemesinin de etkisiyle bugünkü duruma gelindi. Bu nedenle ABD şu aşamada, silahlı muhaliflere Ürdün’de CIA eliyle verilen gizli eğitimi genişletmeyi dahi düşünmüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!