ABD dünyanın en büyüÄŸü ama Türkiye de anahtar güç

Güncelleme Tarihi:

ABD dünyanın en büyüğü ama Türkiye de anahtar güç
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 20, 2007 00:00

ABD’de TUSKON’un ofis açılışında konuşan Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, "Amerika dünyanın en büyük ekonomisi. Ancak Türkiye de anahtar güçtür" dedi.

Haberin Devamı

AMERİKA’da sözde Ermeni soykırım tasarısının kongreye gelmesinin tartışıldığı dönemde Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Washington’da önemli bir toplantı düzenledi. Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’in konuşmacı olarak katıldığı toplantıda iki ülkenin ilişkilerinin önemine değindi. Amerika’nın dünyanın en büyük ekonomisi olduğunu söyleyen Şimşek, "Ancak Türkiye de anahtar güçtür" dedi. İki ülkenin de demokratik ve birleşmiş bir Irak istediğini söyleyen Şimşek, "Ancak herhangi bir terörist grubun Irak’ta konuşlanmasını ve geçiş noktası olarak kullanmasını kabul edemeyiz" diye konuştu. Türkiye ile ABD’nin PKK’nın bitirilmesi için güçlü bir ilişkiye sahip olduğunu söyleyen Şimşek, "Biz Irak’ın istikrarını destekliyoruz. Ama Türkiye’ye yapılan terörist saldırıları insanlara açıklayamayız. Arkadaşlık bugünler içindir" dedi. ABD’de sözde soykırım tasarısının çıkmaması için yapılan girişimlere teşekkür eden Şimşek, "1915 olayları trajik olaylardır ama iç politika açısından bakıldığında yanlış olur. Şu anda arşivlerde 1 milyona yakın doküman var ve biz herkesin ulaşmasına imkan sağlıyoruz. Bu konunun çok iyi araştırılmasını gerektiğini düşünüyoruz, her türlü yardımını göstereceğiz. Bu konuların tarihçilerin tartışılması gerekir, kongrelerde parlamentolarda değil. Ermeni tasarısının geçmeyeceğini temenni ediyoruz." diye konuştu. Şimşek, Türkiye’nin bölgesinde ekonomik ve politik ilişkileri gelişmesi açısından önemli rol üstleneceğini ifade etti.

Haberin Devamı

ANAYASA EKONOMİ İÇİN: Şimşek, konuşmasında ekonomik gelişmelere de değindi. Şimşek şöyle konuştu: "Kişi başına düşen milli geliri ikiye katladık bir kez daha ikiye katlayıp 10 bin dolara çıkaracağız. Makro ekonomik politikalarda önemli adımlar atıldı. Türkiye’ye 20 milyar dolar yabancı sermaye geldi. Yatırım iklimini ileriye götürmek istiyoruz." Anayasa çalışmalarının amacının daha rekabetçi bir ekonomi oluşturma olduğunu belirten Şimşek, şöyle konuştu: "Bu konuda çalışmalarımız var. Bu yüzden anayasa değişikliği çok önemli. Sosyal güvenlik açığı olmasaydı bütçemizde ekstralar olacaktı. Amacımız sosyal güvenlik açığını halletmek. 2008’de diğer alt yapı sorunlarına enerji sektörüne eğileceğiz. Şu anki anahtar hedefimiz üretkenliği artırmadaki engelleri ortadan kaldırmak. Türkiye’nin dış rekabetçiliğini artıracak her türlü etkene fokuslandık. Şu an pazardaki aksaklıklara önem veriyoruz, eğitimde üniversitelerdeki aksaklıklara çok önem veriyoruz. Üretkenliğe karşı çıkacak her türlü engeli elemine edeceğiz."

Haberin Devamı

A SINIFI DEMOKRASÄ°: Türkiye’de özgürlükleri geliÅŸtirmeyi hedeflediklerini söyleyen ÅžimÅŸek, "Biz A sınıfı demokrasiye ulaÅŸmak istiyoruz. Türkiye bölgede tek geliÅŸmiÅŸ Müslüman ülke olmamıza raÄŸmen laik bir ülke herkese eÅŸit mesafedeyiz inansın inanmasın, bu özelliÄŸi geliÅŸtirmek istiyoruz. AKP’nin Türkiye Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti’nin karakteristik özellikleri deÄŸiÅŸtirme hedefi yok. Bu hükümetin cumhuriyetin laiklik temellerini daha da güçlendirmeden baÅŸka hedefi yok" dedi.Â

Ekonominin patronları ABD’de buluştu

TUSKON’un Washington temsilciliÄŸinin açılışı Türk ekonomisinin patronlarını bir araya getirdi. Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet ÅžimÅŸek’in yanı sıra, Merkez Bankası BaÅŸkanı DurmuÅŸ Yılmaz, BaÅŸkan Yardımcısı Erdem Başçı, Hazine MüsteÅŸarı Ä°brahim Çanakçı ve Hazine bürokratları katıldı. Toplantıya katılanlar arasında Demokrat Parti BaÅŸkan Yardımcısı Lottie Shackelford, Demokrat Parti Genel Sekreteri Alice Germand, Amerikan DışiÅŸleri Terörle Mücadele Daire BaÅŸkanı Frank Urbancic, DışiÅŸleri Ticaret iÅŸlerinden sorumlu Frank Mermoud, Amerikan Hazinesi Türkiye Masası sorumlusu Jonathan Rose, DışiÅŸleri Bakanlığı Türkiye Masası’ndan Poul Malik ve Merril Lychn Yönetim Kurulu BaÅŸkan Yardımcısı Richard McCormack bulundu.Â

Haberin Devamı

Washington’a ticaret ve lobi ofisi

TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral ise, konfederasyon olarak Türkiye’nin dış ticaretinin gelişmesi için attıkları adımları anlattı. Meral, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler hakkında ise, "Türkiye ve Amerika uzun yıllardır çok önemli iki ortak. Ne yazık ki bugünlerde ilişkiler açısındaN zor günler geçiriyoruz. İlişkilerin nasıl seyrettiği önemli değil ama biz ilişikleri en iyi düzeyde tutmalıyız. Türkiye bölgesinde önemli bir ülke. Komşuları açısında lideri olarak Amerika ve Türkiye birbirine ihtiyaç duyuyor.  Bizim global köyümüzde Türkiye ve Amerika birbirine eşit derecede bağlı eşit hareket etmelidir" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!