ABD Diyarbakır ve Malatya'yı istiyor

Güncelleme Tarihi:

ABD Diyarbakır ve Malatyayı istiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2002 12:38

ABD Savunma Bakanlığı, Türk Genelkurmayı'ndan Diyarbakır ve Malatya üslerini, Irak operasyonu çerçevesinde incelemek istedi. Talep hükümete bildirildi. Amerikalılar bu üslere AWACS'ların rahat inmesi için ne gibi ekler yapılacağını inceleleyecek, komuta merkezleri ile uydu bağlantılarının nasıl sağlanacağını araştıracak.

Haberin Devamı

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz'in ziyaretinin ardından ABD muhtemel bir Irak operasyonu için Türkiye'den ilk resmi talebini iletti.

Pentagon Türk Genelkurmayı'ndan bazı üsleri incelemek için askeri heyet gönderme talebinde bulundu. Alınan bilgilere göre, bu üsler Diyarbakır ve Malatya. ABD, Diyarbakır ve Malatya'daki askeri üslerin Irak operasyonuna uygun hale getirilmesi için ne tür ek çalışmaların yapılması gerektiğini belirlemek istiyor.

GENELKURMAY HÜKÜMETE BİLDİRDİ

Genelkurmay Başkanlığı'nın ABD'den gelen bu talebi hükümete resmen ilettiği öğrenildi. Hükümetin izin vermesinin ardından Amerikan heyetinin geliş tarihi belirlenecek.

Bölgedeki üslerin özelliklerini belirlemek amacıyla  daha önce NATO'dan bir heyet gelmişti. Ancak bu inceleme NATO çerçevesinde yapılmıştı. Böylece ilk kez ABD üsleri kendi adına incelemek istedi.

Amerikan heyetinin Diyarbakır ve Malatya'daki askeri üslerin, AWACS erken uyarı uçaklarının inişine uygun olup olmadıklarına bakacak. Daha sonra, uydu haberleşme sistemleri, komuta merkezlerinin oluşturulması gibi özelliklerine bakacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!