ABD’den Türkiye’ye mesaj: Suriye ordusunu kışlasına geri gönderin

Güncelleme Tarihi:

ABD’den Türkiye’ye mesaj: Suriye ordusunu kışlasına geri gönderin
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2011 10:33

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Suriye’yi ziyaret edecek olan Türk mevkidaşı Ahmet Davutoğlu’ndan “Orduyu kışlasına geri göndermesi için Şam hükümetine baskı yapmasını” istedi.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Clinton’ın Davutoğlu’nu telefonla aradığını ve kendisinden “Suriye ordusunun en kısa zamanda kışlasına dönmesi ve tüm mahkumların serbest bırakılması konularını değerlendirdiklerini” ifade etti.

 

Toner, “Clinton, Davutoğlu’ndan bu mesajları Suriye hükümetine iletmesini rica etti. Ayrıca, Suriye’de demokrasiye geçiş sürecinde ABD’nin desteğini dile getirdi” dedi.

 

Perşembe günü Şam'a dönen ABD’nin Suriye Büyükelçisi Robert Ford da “Washington’un Suriye üzerindeki baskısını artıracağını” ifade etti.  

 

EL ARABİ: İKNA YOLUNU KULLANACAĞIZ

Haberin Devamı

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el Arabi ise gazetecilerin, Arap Birliği’nin Suriye’de yaşananlar karşısında ne yapmayı düşündüğü ve Suriye’nin Birlik’ten çıkarılıp çıkarılmayacağı sorularına cevap olarak, “Ağır önlemler beklemeyin. Bunun yerine adım adım ikna yolunu tercih ediyoruz” dedi.

 

Suriye’de yaşananların hem Arap Birliği’ni hem de dünya kamuoyunu endişelendirdiğini belirten el Arabi, “Elimizde sadece diyalog ve şiddetin son bulması seçenekleri var. Protestolara ve değişim çağrılarına şiddetle yanıt verilemez. Arap Birliği umutlu; Suriye’den açıklamamıza karşı olumlu bir yanıt bekliyoruz” dedi.

 

“Şu an itibarıyla biz bir açıklama yayınladık. Başka ülkeler de açıklamalar yaptılar. Benim bildiğim kadarıyla şimdilik bundan başka bir adım çağrısı yapan olmadı” diyen el Arabi, bekleyip bu açıklamaların sonuçlarını görmek gerektiğini söyledi. Arap Birliği, Pazar günü yayımladığı açıklamada Suriye’yle ilgili “artan kaygıları” dile getirmişti.  

 

EL EZHER: SURİYE ÇİZGİYİ AŞTI

Mısır'daki El Ezher'in Şeyhi Ahmet El Tayyib de Suriye'ye kan akıtmaya son verme çağrısında bulundu.

 

Haberin Devamı

El Tayyib, Mısır'ın Mena ajansında yayımlanan açıklamasında, "Suriye’de durumun çizgiyi aştığını" belirtti.

 

"El Ezher'in uzun süre sabrederek, hassaslığı nedeniyle Suriye'deki durumdan bahsetmekten kaçındığını" ifade eden El Tayyib, ancak çizginin aşıldığını ve bu trajediye son vermekten başka çözümün olmadığını söyledi.

 

BAN Kİ-MUN: GEREKEN MESAJI VERDİM

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun da bugün yaptığı açıklamada Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın sivillere yönelik şiddeti sona erdirmesi talebini yineledi.

 

Japonya’da basın mensuplarına konuşan Ban, 10 Ağustos’ta BM Güvenlik Konseyi’ne sunacağı rapor öncesinde Esad’la telefonla görüştüğünü ve "kendisine çok güçlü bir mesaj verdiğini” söyledi. 

 

Ban, “Umarım Esad durumu ciddi bir şekilde değerlendirir ve insanların isteklerini ön plana çıkaran gerekli önlemleri alır” ifadesini kullandı.

 

Haberin Devamı

SUUDİ ARABİSTAN, KUVEYT  VE BAHREYN BÜYÜKELÇİLERİNİ ÇAĞIRDI

Suudi Arabistan Kralı Abdullah, Riyad’ın Suriye Büyükelçisi’ni değerlendirmede bulunmak için çağırdığını açıklarken, Suriye liderlerine “ölüm makinesini durdurmaları” mesajını verdi.

  

Açıklama şöyle devam etti: “Krallık Suriye’deki durumu onaylamıyor. Çünkü yaşanan gelişmeler haklı gösterilemez… Suriye’nin geleceğinde iki seçenek var gibi görünüyor: Suriye ya düşünerek hareket eder ya da derin bir kaosa sürüklenir.”

 

Kuveyt ve Bahreyn yetkilileri de bugün yaptıkları açıklamalarda Şam büyükelçilerinin istişareler için geri çağrıldığını duyurdu.

 

DEYR EL ZOR’DA CAN KAYBI ARTIYOR

Tank destekli Suriye askeri birliklerinin doğudaki Deyr Ez Zor kentine yönelik dün başlattıkları operasyonda 59 sivilin öldüğü, ölü sayısının giderek arttığı bildirildi.

 

Haberin Devamı

Suriye Devrim Koordinasyon Komitesi tarafından yapılan açıklamada, kentte dünden bu yana 59 sivilin, merkezdeki Humus kenti yakınlarındaki köylere yönelik operasyonlarda da en az 13 sivilin öldürüldüğü belirtildi.

 

Tankların ve buldozerlerin Deyr Ez Zor kentine girerek yollarda kurulan barikatları kaldırdığı, çevreye ateş açtığı bildirildi. Bir Suriye vatandaşı telefonla verdiği bilgide, birkaç tankın kent merkezine konuşlandığını söyledi. Bir başka görgü tanığı da kent merkezinden silah sesleri geldiğini ve sivillerin oraya yaklaşmaya cesaret edemediğini belirtti.

 

Suriye hükümeti ise kente yönelik bir operasyon olmadığını ileri sürüyor. Resmi haber ajansı SANA, "Deyr Ez Zor'a bir tank bile girmediğini" bildirirken, tank haberlerinin "provokatör uydu kanallarının uydurması olduğunu" savundu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!