ABD’deki ilk Türk telekom şirketi

Güncelleme Tarihi:

ABD’deki ilk Türk telekom şirketi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2006 00:00

Yıllardır Türkiye’de telekomun serbestleşme sürecini bekleyen genç girişimci çift, sonunda Amerika’ya yerleşerek birkaç ay içinde binlerce müşterisi olan ABD'deki ilk Türk telekom şirketini kurdular.

İNTERNET telefon hizmeti için Avrupa ve Amerika’da lisans bedeli istenmezken, Türkiye’de bu hizmete başlamak için yüz binlerce dolarlık lisans bedeli, teminat mektubu ve ekipman yatırımı yapmak gerekiyor. Yapacakları yatırıma rağmen böylesine büyük bir masraf ve zahmete katlanmak istemeyen Emre Koşmaz ve Yeliz Kayacan Koşmaz adlı Türk çift, Amerika’nın Kaliforniya eyaletinde Kosmaz Technologies LLC adında bir Telekom şirketi kurmaya karar vermişler. Amerika’daki yüksek hızlı İnternet servisleri üzerinden İnternet hizmeti veren ve VoipVoip.com markasıyla yayılan servisin ortaya çıkışının üzerinden henüz birkaç ay geçmiş olmasına rağmen, şimdiden binlerce müşterisi var.

Girişimcinin işi zor

Çift, Amerika’daki başarılarından aldıkları cesaretle şimdi de tüm dünyada yaşayan Türklere ihtiyaçlarına uygun yerelleştirilmiş hizmetler sunmayı hedefleyen KomTurk markasını yaygınlaştırmanın peşinde. KomTurk markasıyla dünyanın her yerinde yaşayan Türkler için global bir telekom firması olmak üzere harekete geçtiklerini söyleyen Kosmaz Technologies kurucu ortağı Emre Koşmaz, yüksek lisans bedelleri, özellikle telekomünikasyon alanında sık sık değişen ithalat ve ihracat mevzuatları nedeniyle, Türkiye’de global servis vermenin çok zor olduğunu söylüyor.

Koşmaz, yıllardır İnternet üstünden telekom servisi vermek için teknoloji geliştirmelerine rağmen, Telekomünikasyon Kurumu mevzuatının bu servisi vermek için dayattığı lisans bedelleri ve teminat mektupları nedeniyle bu işe ancak büyük holdinglerin girebildiğini belirtiyor.

Koşmaz, fırsat verilen serbest girişimcilerin de aslında ne büyük işler başarabileceklerinin en parlak örneği olarak da birkaç yıl içinde milyarlarca dolarlık piyasa değerine ulaşan Skype’ı gösteriyor. Kendilerine bir anlamda Skype’ı örnek aldıklarını belirten Koşmaz, "Türkiye’de bunu yapamayacağımızı anladığımızda mecburen Amerika’nın yolunu tutmak zorunda kaldık" diyor.

Sistem dışı ucuza, sistem içi bedava

KomTurk ile dünyanın her yerinde yaşayan Türklere 28 ülkeyi dakikası sadece 3 sente arama ve diledikleri ülkeden telefon numarası alma imkanı sağlayan Kosmaz Technologies, Türkiye’de Uzak Mesafe Telekom Hizmetleri lisansı almış firmalarla yaptığı ara bağlantı sözleşmeleri sayesinde, Türkiye’nin tüm şehirlerine de Türk Telekom şehir içi fiyatına arama olanağı sunuyor. Ayrıca KomTurk müşterileri kendi aralarında sabit telefondan ömür boyu sınırsız ve ücretsiz görüşebiliyorlar.

KomTurk servislerini kullanabilmek için, mevcut hızlı İnternet hattına takılan VoIP telefon adaptörünün telefona bağlanması yetiyor. Bağlantı için bilgisayara ihtiyaç duymayan KomTurk, mevcut ev veya ofis telefonuyla kullanım alışkanlıkları değiştirilmeden tüm dünyadaki sabit ve mobil telefonları arama imkanı sunuyor. Üstelik kullanılan VoIP altyapısı, tamamen Türk mühendislerin çabalarının ürünü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!