ABD’de büyük tepki çeken ‘biber gazcı’ polis iÅŸten atıldı

Güncelleme Tarihi:

ABD’de büyük tepki çeken ‘biber gazcı’ polis işten atıldı
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 04, 2012 00:00

ABD'deki ‘Wall Street’i işgal et’ eylemleri sırasında California Üniversitesi öğrencilerinin direnişine biber gazıyla karşılık veren polis John Pike, işinden oldu. Polisin, eylem yapan halka biber gazıyla müdahalesi Türkiye'de de birçok kez tartışma konusu haline geldi, ancak hatalı olduğu öne sürülen uygulamalara henüz somut bir ceza verilmiş değil.

Haberin Devamı

Oturdukları yerden kalkmayan öğrencilerin yüzüne kısa mesafeden biber gazı sıkan ve 18 Kasım'daki bu olayın görüntüleri internette yayılınca büyük tepki çeken polisin, üniversitenin iç soruşturma raporunda aklanmasına rağmen, Salı günü işten atıldığı açıklandı.

California Üniversitesi'nde 11 yıl görev yapan Pike, ilk olarak ücretli izne ayrıldı, bu hafta ise 110 bin dolarlık yıllık anlaşması tamamen feshedildi.

BU VÄ°DEO MÄ°LYONLARCA KEZ TIKLANDI / WEB TV

POLİSİ İŞİNDEN EDEN O GÖRÜNTÜLER / WEB TV

Karar, polis şefi Matthew Carmichael'ın işten çıkarma mektubunun sızdırılması sonucu öğrenildi.

Sacramento Bee'nin bildirdiÄŸine göre, iÅŸten çıkarma kararı, California Ãœniversitesi'nin çalıştığı özel bir avukatlık firmasınca yürütülen soruÅŸturmanın Pike'ın suçsuz olduÄŸu sonucuna varan, 1 Mart tarihli 76 sayfalık raporuna raÄŸmen alındı.Â

Haberin Devamı

Pike'ın, kaçmak yerine cesurca oturup direnen öğrencilere yakın mesafeden biber gazı sıktığını gösteren video, internete sızdığında büyük tepki çekmiş, uluslararası medyada geniş yer almış ve milyonlarca kez izlenmişti.

TÃœRKÄ°YE'DE DE YAÅžANIYOR

Polisin, başta öğrenciler olmak üzere eylem yapan halka karşı kullandığı biber gazı Türkiye'de de birçok kez tartışma konusu oldu.

Yakın geçmişte meydana gelen en acı olay ise Yalova'da polisin biber gazı sıktığı 31 yaşındaki astım hastası bir gencin hayatını kaybetmesiydi.

Geçen Mayıs ayında, sokakta yürürken görüp ayırmaya çalıştığı kavganın ortasında kalan Çayan Birben, gelen polislerin tarafları ayırmak için sıktığı biber gazından etkilenip hastanelik olmuş, Yalova Devlet Hastanesi yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınmasına rağmen yaşamını yitirmişti. Yakınları, Birben'in astım hastası olduğunu ve polisin uyarılara rağmen biber gazı sıktığını öne sürmüştü. Yalova Emniyet Müdürlüğü ise olay günü Birben'in 4-5 kişilik bir grupla başka bir gruba saldırdığını, polislerin tarafları ayırdığını açıklamıştı.

Adli ve idari soruşturması halen devam eden bu olaydan sonra, polisin biber gazlı müdahalesi hakkında uzun süre tartışmalar yaşandı.

Haberin Devamı

BİRBEN'İN AİLESİ ÖLÜM HABERİYLE YIKILDI / WEB TV

POLİSLERİ LİNÇ ETMEK İSTEDİLER / WEB TV

TEMKÄ°NLÄ° KULLANMAK YERÄ°NE AMBULANS

Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu, tartışmalar üzerine yaptığı yazılı açıklamada, biber gazı kullanımının nefes borusu ve hava yollarında daralma, havayolu ve akciğer dokusunda iltihap ve şişmeye yol açtığını, bu gaza maruz kalan astım hastalarında ölüme sebebiyet verebileceğini belirtti.

Bu acı olayın üzerinden henüz birkaç gün geçmişken, yetkililerin yaptığı uyarılara rağmen, Çanakkale'de, pankart astıkları için tutuklanan arkadaşlarına destek olmak için oturma eylemi yapan 15 öğrenciye polis, biber gazlı müdahalede bulundu.

Haberin Devamı

Polis, gaza maruz kalan ve aralarında astım rahatsızlığı bulunduğu belirtilen yedi öğrenci için hemen ambulans çağırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!