ABD’de 56 'akil adam'ın imzaladığı belge 237 yaşında

Güncelleme Tarihi:

ABD’de 56 akil adamın imzaladığı belge 237 yaşında
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2013 12:37

Amerikalıların, parklara ve plajlara akın ettiği 4 Temmuz Bağımsızlık Günü resmi bayramında, evde kalanlar mangal keyfini tercih ederlerken, çocuklar ise gece tüm şehirlerdeki görkemli havai fişek gösterileri ile bu anlamlı günü kutluyorlar.

Haberin Devamı

ABD’nin bağımsızlığını ilan ettiği  4 Temmuz 1776’da bu ülkenin nüfusu sadece 2.5 milyon iken, tam 237 yıl sonra 4 Temmuz 2013’de Amerikalı nüfusu 316.2 milyon’a ulaştı.

13 koloniden oluşan Amerikalılar, işgalci İngiliz hükümetinin artan ekonomik ve askeri baskısı sebebiyle Büyük Britanya Krallığı'ndan ayrılıp bağımsızlıklarını ilan ettikleri deklerasyonu 4 Temmuz 1776’da yayınladılar.

Virginia eyaleti delegesi Richard Henry Lee’nin bağımsızlık için karar suretini kongreye sunması sonrasında  Massachusetts'ten John Adams, Pensilvanya'dan Benjamin Franklin, Virjinya'dan Thomas Jefferson, New York'tan Robert R. Livingston, ve Connecticut'tan Roger Sherman’in oluşturduğu 5 kişilik komite Bağımsızlık Bildirgesi’ni hazırlayıp imzaya açtı. Büyük bölümü Jefferson tarafından yazılanan bildirgeye 56 delege imzasını attı.

Haberin Devamı

"...YÖNETİMİ YIKMAK ULUSUN HAKKI VE GÖREVİDİR"

Thomas Jefferson'ın kaleme aldığı belgede bağımsızlık ilkeleri şöyle belirtiliyor;

“Gerçekler bizim için gayet açıktır: Tüm insanlar eşit yaratılmışlardır; Tanrı tarafından bağışlanmış, belli bazı vazgeçilemez haklara sahiptirler; yaşam, özgürlük ve mutluluğa erişme hakları da bunların arasındadır. Bu hakları güvence altına almak amacıyla, insanlar kendi aralarında yönetimler kurarlar; bu yönetimler gerçek güçlerini, yönetilenlerin onamasından alırlar. Herhangi bir yönetim biçimi, bu hedeflere ulaşmada köstekleyici olmaya başladığında, bu yönetimi değiştirmek ya da düşünmek, yeni bir yönetim kurmak ve bu yeni yönetimin yetkilerini ve dayandığı temelleri, güvenlik ve mutluluklarını sağlayacağına en çok inandıkları bir biçimde düzenlemek ve kurmak, halkın hakkıdır. Aslında sağgörü, uzun bir geçmişi olan yönetimlerin sudan ve geçici nedenlerle değiştirilmemesini buyurur. Bu yüzden insanların durumlarını düzeltmek amacıyla alışılagelen yönetim biçimlerini değiştirmek yerine, kötülüklere katlanmayı yeğlediklerini deneyimler göstermiştir; ancak sürekli aynı amaca yönelik, uzun bir yolsuzluklar ve zorbalıklar silsilesi, ulusu, mutlak bir despotizme sürüklemek niyetini açığa vurursa, o zaman böyle bir yönetimi yıkmak ve gelecekteki güvenlikleri için yeni koruyucular seçmek, o ulusun hakkı ve görevidir.”

Haberin Devamı

EN İZ BIRAKAN İMZA JOHN HANCOCK'TAN

Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi'nin hazırlandığı kongrenin başkanlığını yapan John Hancock, bildirgeyi imzalayan ilk delege olurken, attığı imzanın diğerlerinden daha koyu, belirgin ve üstte oluşu imzasını ABD’nin en ünlü imzası, hatta resmi mühürü haline dönüştürdü.

Aynı zamanda bir tüccar olan Hancock’un imzası 2011 rakamlarına göre bu ülkede maaşlı eleman çalıştıran  7 milyon 354 bin 43 adet firmanın kuruluş kaydında daha yeralıyor.

En yaşlı delege olan 70 yaşındaki Benjamin Franklin Pennsylvania'yı, 26 yaşındaki Edward Rutledge ise Güney Carolina'yı temsilen Bağımsızlık Bildirgesine imza attı. İlerideki yıllarda ABD başkanı seçilen John Adams (ikinci) ve Thomas Jefferson (üçüncü) Bağımsızlık Bildirgesi’nin 50. yıldönümü 4 Temmuz 1826’da vefat ettiler.

Haberin Devamı

ABD’de 12 ilçeye Adams, 26 ilçeye de Jefferson ismi verildi.

New York’u temsilen bildirgeye imza atan Robert Livingston’un adı bir ilçeye verilirken geçtiğimiz yıl Livingston ilçesinin nüfusu 64,810’e ulaştı.

Georgia eyaletini temsilen katılan delegeler Button Gwinnett, Lyman Hall ve George Walton’un isimlerine hitaben kurulan Gwinnett County, Ga. (842,046), Hall County, Ga. (185,416) ve Walton County, Ga. (84,575) ilçeleri bu isimleri yaşatmaya devam ediyor.

Maryland eyaletini temsilen deklerasyona imza atan Charles Carroll, 95 yaşında hayata gözlerini yumduktan sonra adına kurulan  Carroll County (ilçesi) geçtiğimiz yıl 167 bin 217 nüfusa ulaşmıştı.

Haberin Devamı

Adları çeşitli ilçelere verilen diğer delegeler de şöyle;

Roger Sherman, Connecticut Eyaleti, Sherman County, nüfus: 30,445. Thomas Nelson, Nelson County, Virginia eyaleti, nüfus: 14,827. George Wythe, County County, Virginia, nüfus: 29,251

ABD’de milli duyguları öne çıkarmak için kullanılan ilçe ve kasaba isimleri arasında “Union” ismi 136 en çok kez kullanılırken, Washington (127), Franklin (118), Jackson (96) ve Lincoln (95) isimleri de kullanılmış.

ABD başkanlarının yarısından fazlası hukuk mezunu. ABD’nin 44'üncü başkanı  Barack Obama dahil, Hukuk Fakültesi mezunu olan başkan sayısı 26’ya ulaşırken, 2011 yılı kayıtlarına göre ABD’deki aktif avukat sayısı 840 bin 813 kişi.

Haberin Devamı

HAVAİ FİŞEKLER VE BAYRAKLAR ÇİN'DEN GELİYOR

ABD, 4 Temmuz Bağımsızlık Günü kutlamaları için geçtiğimiz yıl Çin’den 218.2 milyon dolarlık havaifişek ithal etti. Bu rakam her yıl diderek artıyor.

ABD hükümeti 2012 yılında kutlamalar için 3.8 milyon dolarlık bayrak alımı yaptı. Bu rakamın 3.6 milyon doları Çin’e verilen Amerikan Bayrağı siparişleriydi.

Çin’e bayrak siparişi veren ABD, kendi bayrağını da dışarıya ihraç ediyor. Geçtiğimiz yıl  614 bin 115 dolar değerinde bayrak ihraç ederken, Meksikalılar Amerikan bayrakları için 188 bin 824 dolar ödediler.

Bağımsızlık Savaşı'nı 1776’da  İngilizlere karşı kazanan ABD’nin bu ülkeyle olan ticaret hacmi geçen yıl 109.8 milyar dolar olarak gerçekleşti. İngiltere, ABD’nin altıncı büyük ticari ortağı konumunda.

4 TEMMUZ MANGALI: HOTDOG IOWA'DAN, ET TEKSASTAN

Bağımsızlık gününü arka bahçelerinde yaktıkları mangal başında geçirecek olan Amerikalılar'ın en çok tercih ettikleri yiyecek bizdeki köfte yada pirzola değil, sosis, yani hotdog. ABD’nin popüler yiyeceği olan 'hotdog'ların çoğu domuz etinden üretiliyor.  ABD’de domuz en çok 20.3 milyon ile Iowa’da yetiştiriliyor. Sığır eti üretiminde ise yıllık 3.4 milyar kilo ile Teksas öncülük yaparken, 2.3 milyar kilo  ile Nebraska ve 1.7 milyar kilo ile Kansas eyaletleri sıralanıyorlar.

 

ABD’de 56 akil adamın imzaladığı belge 237 yaşında
4 Temmuz 1776'da 13 koloninin temsilcileri tarafından imzalanan ve Kongre'de onaylanan Bağımsızlık Bildirgesi 237 yaşında.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!