ABD: Borçlu ülkelere artık kolay para yok

Güncelleme Tarihi:

ABD: Borçlu ülkelere artık kolay para yok
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2002 02:03

ABD Hazine Bakanı Paul O'Neill, Dünya Ekonomik Forumu'ndaki konuşmasında borçlu ülkelere umut vermedi. O'Neill, Arjantin örneğini göstererek, bundan böyle borçlu ülkelere kolayca yeniden kaynak sağlanmayacağını söyledi.

NEW York'taki Dünya Ekonomik Forumu toplantısında ABD'nin global ekonomideki rolü üzerine bir konuşma yapan, ABD Hazine Bakanı Paul O'Neill, borçlu ülkelere bundan böyle kolayca para verilmeyeceğini söyledi.

Forum'da gelenek haline gelen öğle yemeklerinin birinde konuşmacı olan O'Neill, Arjantin örneğini vererek ‘‘Geçtiğimiz kasım, aralık aylarında 40 milyar dolar verildi. Nisan ayında 20 milyar dolar gerekiyordu. Ağustos ayına gelindiğinde yine paraları yoktu’’ diyerek açıkca Arjantinli yöneticileri suçladı.

Arjantin'de yanlış kararlar alan ve para kaynaklarını kötü kullanan politikacılara Amerikalı vatandaşların ödedikleriyle vergiyle daha fazla destek olmak istemediklerini belirten O'Neill, liderlerin eylemlerin sorumlu olmaları gerektiğini söyledi. O'Neill, ‘‘Arjantin ancak sürdürebilir bir program ile karşımıza çıktığı ve IMF'e artık ihtiyacı kalmadığı takdirde bizden yardım alabilir’’ diye konuştu.

Ancak dinleyiciler arasında olan bir Arjantinli işadamı, ülkesinin şu andaki en büyük sorunun en güçlü olduğu gıda ve tarım sektörlerinde üretmemek olduğuna dikkat çekti. ABD ve Avrupa'nın tarım politikaları nedeniyle bu sektörlerin can çekiştiğini söyleyen Arjantinli işadamına O'Neill'in verdiği yanıt pek yüreklendirici olmadı. O'Neill tarım çok özel bir konu demekle yetindi. Öğleden sonra Kemal Derviş'in katıldığı ‘‘Dünya Ekonomik Beyin Fırtınası’’ oturumunda bu kez Meksika Merkez Bankası'nın Başkanı Guillermo Ortiz, Arjantin'ın tarım sektöründeki sorunlarını dile getirdi ve ‘‘Arjantin dünyadan izole edilemez’’ dedi.

BEYİN FIRTINASI

‘‘Dünya Ekonomik Beyin Fırtınası’’ oldukça ilginç bir yöntem izlendi. İki ya da üç grup liderinin bulunduğu kalabalık masalarda dünya ekonomisi ve global büyümenin nasıl olacağı tartışıldı. Kemal Derviş ile Citigroup'un Başkan Yardımcısı Stanley Fischer aynı masaya düştü. Ancak masada, grup liderlerinden ziyade, Fransız Societe Generale'ın CEO'su Daniel Bouton konuştu. Avrupa'nın en büyük sekiz bankasından birinin CEO'su olan Bouton geçtiğimiz haftalarda, bankadaki bazı usulsüzlükler nedeniyle basına epey konu olmuştu. Yaklaşık 40 dakika süren beyin fırtısından sonra her masadan biri grubun önemli bulduğu konularla ilgili fikrini söyledi. Avrupa ile ABD ekonomisinin ‘‘kapıştırıldığı' tartışmalardan birinde, Fransa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet ‘‘Euro yapısal reformlar için çok iyi bir araç. Reformlar tüm hızıyla devam ediyor. Sakın Avrupa'nın potansiyelini küçük görmeyin’’ diye bir tehdit savurdu.

Beyin fırtınasında ortaya atılan konulardan bir tanesi de Irak saldırısından dünya ekonomisinin nasıl etkileneceği oldu.


Frenkel: 2002'de dünya ekonomisi büyüyecek


Türkiye'ye geldiği son defasında ‘‘atılacak tek kurşununuz kaldı’’ diyen İsrail Merkez Bankası eski Başkanı, Merrill Lynch International'ın Başkanı Jacob Frenkel'e Waldorf Astoria'nın koridorlarında rastlayınca 2002 ekonomisini sorduk. İşte Frenkel'in cevabı: ‘‘2002 yılının ikinci yarısında dünya ekonomisi son derece sağlıklı bir şekilde büyümeye geçecek. Bu büyümenin en büyük nedeni Amerikan ekonomisinin sağlam temeller üzerinde oturmasından kaynaklanıyor. ABD ekonomisi son derece esnek, rekabete açık, fiyat istikrarının ve iyi bütçe politikasının olduğu bir ekonomidir.’’ Dünya ekonomisinin toparlanmasında ABD ekonomisinin motor olacağını belirten Frenkel, bu kez Türkiye hakkında fikir yürütmek istemedi.


Derviş: Bunalımlı günler geride kaldı


Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, New York'ta CNBC'E'ye yaptığı açıklamada, bunalımlı günlerin geride kaldığını söyledi.

Türkiye'nin özellikle büyüme konusunda bu yıl bir geçiş devresi yaşayacağını söyleyen Derviş, ‘‘Bunalımlı günler geride kaldı. Ve Sanıyorum bundan sonra artık bunalımlı günlere geri gitmeyiz. Ancak istediğimiz büyüme hızını gerçekleştirmek o kadar da kolay olmayacak’’ dedi.

Devlet Bakanı Derviş, IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun 4 Şubat Pazartesi günkü toplantısında Türkiye'nin yeni niyet mektubu ve standy-by düzenlemesini ele alacağının kesinleşmesinin memnunluk verici olduğunu söyledi. Derviş, ‘‘Kendine bir hedef seçince, o hedefi tutturmak önemli bir şey. Dolayısıyla Pazartesi günü toplanacak İcra Kurulu ve yeni programa destek bu şekilde de yürürlüğe girecek diye düşünüyoruz. Tabii İcra Kurulu direktörlerinin kararıdır. Onların yerine konuşmamak gerekir’’ diye konuştu.


Arjantin'de ‘hesap dondurma'ya iptal


Arjantin'de Anayasa Mahkemesi, bankalardan para çekmeye getirilen kısıtlamaların Anayasa‘ya aykırı olduğuna karar vermesi, ekonomiyi yeniden canlandırma planına son şeklini vermekte olan Devlet Başkanı Eduardo Duhalde'yi bu planı rafa kaldırmaya zorladı.

Arjantin Anayasa Mahkemesi, yayımladığı bildiride, halkın özgürce parasına ulaşabilmesini engelleyen hükümet kararlarını iptal ettiğini belirtti. Anayasa Mahkemesi, ülkede yaklaşık 2 aydır yürürlükte olan ve ‘‘corralito’’ adı verilen para çekme yasağının kaldırılması için vatandaşlarca yapılan başvuruyu incelemeye almıştı.

Duhalde, Anayasa Mahkemesi'nin bu çok ciddi kararının süpriz olduğunu, canlanma planını daha sonraki bir tarihte açıklayacağını duyurdu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!