'ABD askeri Iraklı sivilleri soğukkanlılıkla öldürdü'

Güncelleme Tarihi:

ABD askeri Iraklı sivilleri soğukkanlılıkla öldürdü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2006 07:15

Amerikan ordusunun Irak'tan çekilmesi gerektiği görüşünü savunan asker kökenli kıdemli milletvekili John Murtha, Irak'ta geçen kasımda meydana gelen bir olayda Amerikan deniz piyadelerinin, masum sivilleri “soğukkanlılıkla öldürdüğünü” söyledi.

Haberin Devamı

Demokrat Partili Temsilciler Meclisi üyesi Murtha, gazetecilere açıklamasında, olayın 19 Kasımda Hadise bölgesinde bir deniz piyadesinin yol kenarına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu ölmesinden sonra meydana geldiğini belirtti.
Murtha, “Askerlerimiz, üzerlerindeki baskı yüzünden arkadaşlarının ölümüne aşırı tepki gösterdiler ve masum sivilleri soğukkanlılıkla öldürdüler” dedi.  Time dergisi, geçen mart sonundaki sayısında, insan hakları grupları raporlarına ve yerel görgü tanıklarına dayanarak verdiği haberde, olayda Amerikan deniz piyadelerinin saldırısı sonucu, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 15 silahsız Iraklının yaşamını yitirdiğini yazmıştı.

Murtha, “Gerçek, Time dergisinde yazılandan daha da kötü” diye konuştu. Başkan George Bush yönetiminin Irak politikalarının en ateşli muhaliflerinin başında gelen Murtha, bu olayların, “eksik planlama, yetersiz eğitim ve yetersiz asker sayısından kaynaklandığını” söyledi.

Haberin Devamı

Eski bir deniz piyadesi olan ve albay rütbesiyle emekliye ayrıldıktan sonra milletvekili seçilen John Murtha, ABD'de “Vietnam savaşı kahramanı” olarak tanınıyor. Bush yönetimi yetkilileri de aykırı görüşlerine karşın Murtha'dan saygıyla bahsediyor. Bu arada Amerikan Army Times dergisi, Hadise olayı nedeniyle üç deniz piyade subayı hakkında soruşturma açıldığını yazdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!