ABD Afganistan'da eğitimi durdurdu, ajan avı başlattı

Güncelleme Tarihi:

ABD Afganistanda eğitimi durdurdu, ajan avı başlattı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2012 00:00

Taliban’ın Afgan asker ve polisi içine soktuğu üyeleri son bir ayda 15 NATO askerini öldürünce ABD, Afgan yerel polisini (ALP) eğitme faaliyetlerini bir ay durdurdu. Bu zaman zarfında, polis güçleri içine sızan Taliban'a ait 'köstebekler' araştırılacak.

Haberin Devamı

NATO’da, Afgan askeri veya müttefik olduğu sanılan kişilerce uluslararası güç askerlerine yönelik düzenlenen saldırıları tanımlamak için “Mavi üzerine yeşil” kodu kullanılıyor.

Amerikan Özel Kuvvetleri halen bin Afgan vatandaşını polis olarak eğitiyordu. Amerikan kuvvetlerinin bölgedeki sözcüsü Albay Thomas Collins, “Afgan ortaklarımıza güvenimiz tam olsa da polis adaylarını değerlendirme işlemini yeniden değerlendirmeyi elzem olarak görüyoruz” dedi.

İsim vermeden konuşan kaynaklar ise mevcut sekiz aşamalı değerlendirme programının daha da sıkılaştırılacağını bildirdiler. Bu çerçevede Afganistan’da karşı istihbarat ekiplerinin sayısı da artırılacak.

Kısa bir süre önce, tüm NATO komutanları bu tür saldırıları nasıl önleyeceklerine dair toplantı düzenlemişlerdi.

Haberin Devamı

Bin Afgan polis adayının eğitiminin askıya alınacağı süreçte, 15 bin aday ise “yeniden incelenecek”. Ancak sayısı 350 bini bulan Afgan asker ve polislerinin tümü için bu işlemin uygulanması zor görünüyor.

Afgan asker ve polis üniformalarının satışı halen yasadışı. Ülkede her ay 7 bin Afgan askeri ve 3 bin 700 polis mezun oluyor.

AFGAN POLİSİ SİVİLLERİ TARADI 

Kunduz ilindeki bir ALP komutanı dün gece, aralarında kadın ve çocukların da olduğu dokuz sivili öldürdü ve sekizini yaraladı.

Yerel medya, komutanın saldırıyı bir ALP polisini öldüren Taliban militanlarından intikam için düzenlediğini söyledi. Çarşamba günü de üç Avustralya askeri Afgan üniformalı bir kişi tarafından öldürülmüştü.

Bu yıl içinde, şu ana kadar çoğu ABD'li olmak üzere öldürülen 45 NATO askerinden 30’u “mavi üzerine yeşil” saldırılarda hayatını kaybetti. Bunların sadece 15’i bu ay öldürüldü.

NATO ÜSSÜNDE ÇİFTE PATLAMA

Afganistan'ın doğusunda bulunan NATO üssüne düzenlenen dünkü ikiz saldırıda ise sekiz sivil, dört polis hayatını kaybetti.

NATO'nun Uluslararası Güvenlik Güvenlik ve Destek Gücü (ISAF) adına konuşan bir sözcü, Vardak vilayetindeki Sayedabad bölgesinde gerçekleştirilen saldırıda hiçbir NATO görevlisinin ölmediğini açıkladı.  

Sözcü Sahidullah Şahid, Sayedabad Üssü'nün girişinde üzerindeki bombayı patlattığını, bu sırada üssün yakınındaki bir kamyonun da patlamanın etkisiyle infilak ettiğini belirtti.

Haberin Devamı

Şahid, "Kamyona yerleştirilen bomba çok büyüktü, 12 kişinin ölümüne, 50'den fazlasının yaralanmasına neden oldu" dedi.

İyi ayrı patlamanın yaşandığı saldırıyı Taliban, AFP'ye gönderdiği elektronik postayla üstlendi. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!