ABD 17 Şubat’ta vuracak

Güncelleme Tarihi:

ABD 17 Şubat’ta vuracak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Irak ile BM arasındaki krizin diplomatik çabalarla bir sonuca ulaşamaması halinde, ABD Irak'taki hedefleri 17 Şubat'ta vurmayı planlıyor. İddiayı İngiliz The Independent gazetesi dün manşetten verdi.

Gazetenin Washington'daki kaynaklara dayanarak verdiği habere göre, planlama yetkilileri, bu tarihin operasyon için en iyi zaman olduğunu, ancak nihai kararı Başkan Bill Clinton'un vereceğini kaydettiler. Haberde, operasyonun bu tarihte başlamasının, ABD ve İngiltere'ye, diplomatik çabalara yeterince zaman harcadıklarını kanıtlama fırsatı vereceği belirtildi. Gazete haberinde ayrıca, ABD Dışişleri Bakanı Albright'in hava operasyonlarının birkaç hafta içinde başlayabileceği yolundaki sözleri de hatırlatıldı. Gazete, ABD'nin neden 17 Şubatı seçtiği konusuna somut bir açıklama getirmedi.

İSRAİL'İN UYARISI

Öte yandan İsrail Savunma Bakanı İzak Mordehay, Irak'ın İsrail'e yönelik olası bir saldırısını ABD'nin kendilerine ‘‘zamanında’’ bildireceğini kaydetti. Mordehay, İsrail televizyonuna yaptığı açıklamada ‘‘Uyarı sistemimiz ABD uyarı sistemiyle bağlantılıdır. Bu sistem bize, olası bir saldırıyı tam zamanında öğrenmemizi sağlayacaktır. Böylece birkaç dakikada gerekli korunma önlemlerini alabileceğiz’’ dedi. İsrailli Bakan, ayrıca Irak'ın kendilerine füze fırlatması halinde cevap verme haklarını gizli tutacaklarını kaydetti.

3. Dünya Savaşı çıkabilir

Önceki gün ABD'nin Irak'a karşı askeri operasyon yapmasını ‘‘dünya savaşına yol açabilecek’’ tehlikeli bir adım olarak niteleyen Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin Washington karşıtı söylemini sürdürüyor.

‘‘Üçüncü dünya savaşı’’ sözünü dün de yineleyen Yeltsin, ‘‘Biz çok kesin bir tutum içindeyiz: Soruna askeri çözüm olamaz. Bu mümkün değil. Bu, bir dünya savaşı demek olur’’ dedi. Yeltsin, ‘‘ABD'nin Irak'a karşı güç kullanmasını engellemeliyiz, engelleyeceğiz de’’ diye konuştu. Gerginliğin artık inişe geçtiğini ve barışçı çözüm konusunda iyimser olduğunu söyleyen Yeltsin, ‘‘Buna karşın, hala tüm gerginliğin geride kaldığını söylemek zor’’ ifadesini kullandı. Rusya'nın tutumunun uluslararası alanda destek bulduğunu da savunan Yeltsin, ‘‘İtalya ve Fransa bizi destekliyor. İngiltere ise tereddütlü. İngiltere Başbakanı Tony Blair'le yaptığım görüşmede, kendisi bana, bundan sonra Irak çevresine yeni asker ve silah göndermeyecekleri sözü verdi’’ diye konuştu.

Hedefler hazır

Amerikan kuvvetlerinin hedeflerini belirlemekle görevli bir askeri yetkili Amerikan NBC televizyonuna vurulacak yerlerin listesini verdi. Buna göre, ilk hedef Saddam'ın doğduğu kent olan Tikrit. Listedeki yerler şöyle:

Musul: Uranyum fabrikası ve Cumhuriyet Muhafızları üssü.

Kerkük: Balad askeri havaalanı.

Skarkat: Kimsayasal savaş malzemeleri fabrikası.

Tarter gölündeki en büyük kimyasal gaz üretim fabrikası.

Rıdvaniye: Cumhuriyet Muhafızlarının ana karargahı.

Ramadi: Cumhuriyet Muhafızları üssü, Rutba askeri havaalanı.

Salman Pak: Biyolojik silahlar araştırma merkezi.

Jurt el Sakar: Füze geliştirme merkezi.

Amara: Amara askeri hava alanı ve Cumhuriyet Muhafızları karargahı.

Basra: Şuiba askeri havaalanı ve füze geliştirme fabrikası.

Tikrit: Biyolojik ve kimyasal silah fabrikası, Cumhuriyet Muhafızları karargahı.

Bağdat: Raşidiye biyolojik silah fabrikası. Cumhuriyet Muhafızları ana karargahı. Irak gizli servisi El Muhaberat'ın merkezi. Irak Genelkurmayı.

Saddam'ın Bağdat dahil ülkenin değişik yerlerindeki 12 sarayı.

Irak'ın gücü

Irak lideri Saddam Hüseyin, kimyasal silahları İran-Irak savaşı sırasında ve Halepçe'de kullandı. Kimyasal ve biyolojik silahların bir kısmı imha edilmesine rağmen, Irak liderinin tonlarcasını sakladığı tahmin ediliyor. Diktatörler ‘‘fakirin atom bombası’’ diye tanımlanan bu silahlara üretmesi kolay olduğu için büyük rağbet gösteriyor.

Hangi gaz nasıl öldürüyor

ANTRAX: Önce kusma, sonra da ağızdan kan boşalmasına yol açar.

BOTULİNUM: Önce felç sonra ölüm.

AFLATOKSİN: Karaciğer kanserine yol açar, bağışıklık sistemini yok eder.

RİCİN: Küçük bir miktarıyla temas bile ani ölüm demektir.

CLOSTRİDİUM: Yaraları kangren yapar ve ağır ağır öldürür.

VX sinir gazı: Bir damlası bile öldürür.

SARİN ve TABUN: Sinirlere saldıran bir gazdır. Büyük acılarla öldürür.

HARDAL: Akciğerleri zedeler, deriyi yakar.

İmha edilen silahlar

38 bin kimyasal silah içeren top mermisi.

480 bin litre kimyasal silah maddesi.

48 çalışır durumda füze.

6 seyyar füze rampası.

30 kimyasal ve biyolojik silah konulan füze başlığı.

Kimyasal silah üretmeye yarayan yüzlerce laboratuar malzemesi.

50 bin litre Antrax ve Botulinium üretme kapasiteli, 18 kilometrekarelik bir alana kurulu El Hakim fabrikası. Irak, besi çiftliği olduğunu savunuyordu.

19 bin litre Botulunium.

8400 litre Antrax.

2 bin litre Aflotoksin ve Clostridium.

Akıllı bombadan kurtuluş yok

ABD, Irak'ı bu defa Körfez Savaşı sırasında kullandığı akıllı bombaların daha da geliştirilmiş modelleriyle vuracak. Yeni tip akıllı bombaların hedefi ise, onlarca metre derinlikteki sığınaklar. Hedefini kendisi bulan Tomahawk füzelerinin yeni geliştirilen başlığı 10 metrelik çeliği bile delip geçecek güçte. Uçaklardan atılan ve sığınakları delen bu tür bombalar lazer güdümlü. Klasik bombalar hedefine değince infilak etme mantığı üzerine imal edilmiştir. Yer altındaki sığınaklar için özel üretilen bu bombalar ise yerin 12 kat altına kadar, her katı delerek geçiyor ve hedefe ulaşınca patlıyor. Lazer güdümü iyi hesaplanmış bir derin delici bombadan hiçbir sığınağın kurtuluşu yok.

Ölüm füzesi Scuud

Scuud füzelerinin menzili 700 kilometre ve Irak elindeki 320 Scuud füzesiyle Türkiye'nin birçok ilimizi vurabilir. Scuud'un gücü şöyle:

Savaş başlığı: 900 kilo kimyasal ya da nükleer silah taşıyabiliyor.

Kullanılması: Seyyar ya da sabit rampalarla ateşleniyor. Seyyar rampalarla ateşlendiğinde tespit edilmesi güç.

Menzili: 700 kilometre. Ancak Irak, ek motorlarla Sovyet yapımı bu füzelerin menzilini 1500 kilometreye kadar çıkartmayı başardı.

En tehlikeli gaz

Eğer 110 kilo Antrax gazı, bir kentin tepesinde havaya karıştırılırsa, en az 3 milyon kişi ölür.

5 litrelik Antrax gazı içinde 362 bin adet zehirli zerrecik bulunuyor. Dünya üzerinde üretilmiş en tehlikeli kimyasal silah.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!