Abant gölü liken zengini

Güncelleme Tarihi:

Abant gölü liken zengini
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2000 00:00

Doğal güzellikleri ile ünlü Abant Gölü'nde 300'ün üzerinde liken türünün yetiştiği belirtildi. Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Gülşah Çobanoğlu, Abant Gölü çevresinde bulunan ve halk arasında yosun olarak bilinen liken türleri üzerinde yaptıkları incelemelerde gölün doğasında kirlenme yaşanmadığını söyledi.

Çobanoğlu, "Kışın bol yağış alan ve denizden bin 328 metre yüksekliğe sahip olan Abant Gölü çevresinde yetişen 300'ün üzerindeki liken türünün şehir planlamacıları ve idareciler için birer erken uyarı sistemi olarak görülmesi gerektiğini" söyledi.

Likenlerin bulundukları bölgedeki havanın temizliğini ortaya koyduklarına belirten Çobanoğlu, "Likenler kükürt dioksit, hidrojen florür, bazı metaller, radyoaktif maddeler, asit yağmurları gibi maddelerden daha fazla etkililenerek çevre kirlenmesi halinde adeta SOS verirler" dedi.

Dr. Çobanoğlu, Abant Gölü çevresinde yaptıkları incelemede bölgenin liken florasının mutlaka tanıtılması gerektiğini belirterek, "Bu tanıtım yapılmazsa ileride bilinçsizce doğanın bekçisi likenler, ortadan kaldırılabilir" şeklinde konuştu. (a.a)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!