AB yardımlarında öncelik KOBİ'lere

Güncelleme Tarihi:

AB yardımlarında öncelik KOBİlere
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2002 02:04

Avrupa Birliği'nin araştırma ve teknoloji alanında verdiği toplam 17.2 milyar euro'luk hibe yardımın 6'ncı Çerçeve Programı'na Türkiye'nin de dahil edilmesi, okulların yanısıra pek çok sivil toplum kuruluşu ile kısaca KOBİ dediğimiz küçük ve orta boy işletmelerde hareketlilik başlattı.

KOBİ'lere verilen öncelikle bu nitelikteki kuruluşların 6'ncı Çerçeve Programı'ndan yararlanacak projeler için belirlenen alanların dışına taşabilecekleri belirtiliyor. AB Komisyonu'ndan alınan bilgilere göre 6'ncı Çerçeve Programı'nın önemli amaçlarından biri de KOBİ'lerde araştırma ve yenilik faaliyetlerinin geliştirilmesi ve KOBİ'lerin güçlendirilmesi.

AB üyesi ve aday ülkelerin yararlandığı 6'ncı Çerçeve'de Türkiye'nin payı, yaklaşık 290 milyon Euro. Programdan para alabilmek için proje üretilmesi gerekiyor. Bunun için Türkiye'de şimdilik TÜBİTAK öncülük yapıyor.

Ankara'nda Bilkent Grubu'nun Bilkent Üniversitesi ile birlikte oluşturduğu Teknopark içinde AB fonlarından yararlanmak isteyenlere danışmanlık hizmeti verecek bir AB birimi oluşturulmasına çalışılıyor. İstanbul'da ise Türkiye Bilişim Vakfı, AB projelerinde danışmanlık verecek bir portal hazırlıyor.

KOBİ'lerin 6'ncı Çerçeve imkanlarından sağlıklı bir biçimde yararlanabilmeleri için dijitalleşmeleri gerekiyor. Elektronik ortamda işgörür hale gelmek KOBİ'lerin AB projelerine ulaşabilmelerinin önkoşulu olarak görülüyor.

6. ÇERÇEVE PROJELERİ İÇİN ÖNCELİKLİ ALANLAR

1- Gen bilimi ve sağlık/Biyoteknoloji (kanser, sıtma, AIDS, verem gibi önemli hastalıklarla mücadele ile yaşlanma, ilaç direnci alanlarında ve yenilikçi araştırma yapan yeni firmalar desteklenmesi)

2- Bilgi toplumu teknolojileri (e-ticaret ve mobil ticaret projeleri, e-Avrupa, bilgi yönetimi ile sağlık, güvenlik, ulaşım, kültür ve turizm, çevre, eğitim alanlarında akıllı ve interaktif sistemler, vb)

3- Nano-teknolojiler, akıllı malzemeler ve yeni üretim süreçleri (bu teknolojilerin sağlık, enerji, çevre, kimya ve optik uygulamaları ile nano biyoteknolojileri, akıllı, temiz, sürüdebilir ve güvenli üretim; geri kazanım, destek müh. hizmetleri)

4- Havacılık ve uzay (yeni uçak ve motor geliştirme, yakıt tasarrufu, gürültü ve çevre etkilerini azaltma, kapasite arttırma, AB hava sahası ile Galileo uydu projesi, telekom uyduları, çevre ve güvenlik izlemesi, vb)

5- Gıda güvenliği ve sağlık riskleri (güvenli ve çevre dostu üretim, sağlıklı besinler, mikro org. analizi ve izlenmesi, bitki ve hayvanlar, GMO etkileri, gıda kaynaklı hastalıklar)

6- Sürdürebilir kalkınma (enerji sistemleri, kara ve deniz ulaşımı, ekosistem ve küresel değişim)

7- Avrupa Açık Bilgi Toplumu'nda yurttaşlık ve yönetişim (bilgi üretimi, aktarım ve kullanımı; bilgi toplumunun yaratılması; yurttaşlık hakları, demokrasi, toplumsal uyum)

6. Çerçeve hakkında ayrıntılı bilgi için

AB Komisyonu Araştırma Genel Müdürlüğü

http://europa.eu.int/comm/research/faq.html

http://europa.eu.int/comm/research/era/index/_en.html

Cordis

http://www.cordis.lu/fp6/

Proje ve ortak arama kaynakları:

http://www.cordis.lu/marketplace

Network of Innovation Relay Centres

http://irc.cordis.lu/

Kobiler için bilgi kaynakları:

http://europa.eu.int/comm/enterprise/networks/eic/eic.html
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!