AB ve Fransa uyardı, Libya ‘ılımlıyız’ dedi

Güncelleme Tarihi:

AB ve Fransa uyardı, Libya ‘ılımlıyız’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2011 00:00

Libya’da önceki gün ülkenin tamamının “kurtarıldığını” ilan eden yeni yönetimin çok eşliliğe izin verilmesi ve faizin yasaklanması gibi birçok konuda şeriat hükümlerini uygulayacağını açıklamasının ardından dün AB’den tepki geldi.

Haberin Devamı

AB’nin dış politika şefi Catherine Ashton, “Libya’nın yeni liderlerinin insan haklarına ve demokratik ilkelere saygılı olmasını bekliyoruz” dedi. Fransa Dışişleri Bakanlığı da Libya’daki demokratik gidişattan endişeli olduğunu bildirerek, “İnsan hakları konusunda tetikte olacağız” ifadesini kullandı.
Tepkilerin artması üzerine Ulusal Geçiş Konseyi lideri Mustafa Abdülcelil dün bir basın toplantısı düzenleyerek “Libyalı Müslümanların ılımlı Müslümanlar olduğuna uluslararası toplumu temin etmek isterim. Şeriatla ilgili sözlerim herhangi bir yasayı lağvettiğimiz anlamına gelmiyor. Çok eşlilik konusunda sadece mevcut yasalarla şeriatın çeliştiği bir örnek verdim. Faiz ise Kuran’a göre haramdır, bunun tartışması olmaz” dedi.

Ceset ziyarete kapatıldı

Haberin Devamı

Bu arada geçen perşembe öldürülen devrik lideri Muammer Kaddafi’nin cesedi Misrata’da bir soğuk hava deposunda dün de öğlene kadar sergilendi. Yüzlerce kişi yine kuyruk olurken, bir Libyalı, “Allah firavunu diğer insanlara bir örnek yaptı. İyi bir insan olsa Kaddafi’yi de gömerdik” dedi. Buna karşın cesedin çürümeye başladığının uluslararası medyaya yansıması üzerine Libya hükümeti depoyu ziyarete kapadı. Kaddafi’nin ölümü hakkında da soruşturma açıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!