AB: Uzatmayın yoksa iyi olmaz

Güncelleme Tarihi:

AB: Uzatmayın yoksa iyi olmaz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Cem'i ziyaret eden Portekiz ve Fransız Büyükelçileri, HADEP'li başkanlar olayının AB ilişkilerini engelleyeceğini söyledi. Cem, ‘‘Böyle giderse iş daha da büyüyecek’’ endişesini dile getirdi.

HELSİNKİ Zirvesi'nde adaylığın verilmesinden sonra bahar havasına giren Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkileri, HADEP'li üç belediye başkanının tutuklanması ile iyice gerilmeye başladı.

AB, HADEP'li başkanlar için ‘‘Ultimatom’’ gibi bir talepte bulunarak, Ankara'ya, ‘‘Bu işi uzatmayın. Tutuklamalar ilişkilerin daha da ileriye götürülmesini ciddi şekilde engelleyecek’’ mesajı gönderdi.

AB'nin bu mesajı Dışişleri Bakanı İsmail Cem'e bizzat iletildi. AB'nin Ankara Temsilsici Karen Fogg, AB Troikası'nı oluşturan ülkelerden ikisinin Ankara Büyükelçisi'ni yanına alıp Dışişleri Bakanlığı'na giderek, İsmail Cem ile görüştü. Portekiz'in Ankara Büyükelçisi Jose Vilela ile bir sonraki dönem başkanı Fransa'nın Ankara Büyükelçisi J.Claude Cosseran'ın hazır bulunduğu toplantıya, Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Björn Ekblom katılmadı.

AB'li büyükelçiler, gözaltına alınan HADEP'li belediye başkanları hakkında tutuklama kararı çıkarılmasının birlik içindeki tepkileri daha da artırmasına dikkat çektiler. Seçim yoluyla göreve gelmiş kişilerin tutuklanmalarının Kopenhag Kriterleri'ne aykırı olduğunu belirten AB büyükelçileri, bu durumun Türkiye açısından iyi olmayacak gelişmeleri beraberinde getirebileceği uyarısında bulundular. Büyükelçilerin bu ifadeyle, ‘‘Bu şartlar altında Türkiye'nin AB üyeliği için müzakerelere başlayabilmesinin mümkün olmadığı’’ mesajını vermek istedikleri belirtildi.

CEM: İŞ BÜYÜYECEK Troika ile görüşmesinden sonra TBMM Dışişleri Komisyonu'na dış politikayla ilgili gelişmeler hakkında bilgi veren Dışişleri Bakanı İsmail Cem, AB'li büyükelçilerden aldığı izlenimi komisyon üyelerine anlattı. Cem'in komisyona, HADEP'li başkanların tutuklanması nedeniyle AB içinde büyük bir tepkinin oluştuğunu belirterek, ‘‘Böyle giderse iş daha da büyüyecek’’ dediği öğrenildi. Cem, Türkiye'de yargının bağımsız olduğunu ve konunun Türkiye'nin iç meselesi olduğunu AB tarafına aktardığını, AB temsilcilerinin de buna karşılık Avusturya'da ırkçı Hürriyetçi Parti'nin iktidara ortak olmasından sonra birlik içinde gelen tepkileri hatırlattıklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!