AB, Türkiye ile vize diyalogu üzerinde uzlaştı

Güncelleme Tarihi:

AB, Türkiye ile vize diyalogu üzerinde uzlaştı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2012 12:49

Avrupa Birliği’nin, Türkiye ile başlatılacak vize diyaloğu üzerinde bir uzlaşı sağladığı bildirildi.

Haberin Devamı

ANKA haber ajansının ABHaber’den aktardığına göre, AB Daimi Temsilciler Komitesi’nde (COREPER) üzerinde uzlaşılan iki buçuk sayfalık metin konusunda son olarak AB üyesi başkentlerinden onay istendi.

Başta Rum kesimi olmak üzere, beş kadar AB üyesi ülke COREPER’de üzerinde uzlaşılan metin ile ilgili başkentlerinden onay almaları gerektiğini belirtti. Bu ülkelerin başkentlerinden onay geldikten sonra üzerinde uzlaşı sağlanan metin 7 Haziran’dan önce ilk yapılacak AB Konseyi’nde tartışılmadan kabul edilecek.

AB Danimarka Dönem Başkanlığı kaynaklarından alınan bilgilere göre AB’nin Türkiye ile ilgili uzlaşısıyla ilgili AB başkentlerinin hızlı onay vermesi durumunda, 7 Haziran’da yapılacak AB İçişleri Bakanları toplantısı öncesi ilk herhangi AB Konseyi toplantısında tartışmasız A gündemine konularak AB uzlaşısına AB Konseyi'nin karar vermesi sağlanacak.

Eğer 7 Haziran’da kadar beş AB başkenti uzlaşıyı onaylamazsa o zaman COREPER’deki uzlaşı ile ilgili son karar, 7 Haziran’da AB İçişleri Bakanları toplantısında alınacak.

UZLAŞIDA NELER VAR?
Daha önce 26 Nisan’da AB İçişleri Bakanları Konseyinde üzerinde genel uzlaşı sağlanan ve bu hafta ortasında Brüksel’de yapılan COREPER toplantısında son şekli verilen vize uzlaşısı şöyle:

-AB, Türkiye ile vize diyaloğunun başlatılması karşılığında yasa dışı göçmenlere ilişkin Geri Kabul Anlaşması’nın (GKA) imzalanmasını istiyor. Buna göre, AB, Türkiye ile vize diyaloğunu başlatırken Türkiye, GKA’yı imzalayacak.

-AB kararında AB Konseyi, Avrupa Komisyonu’na içişleri ve adalet alanında Türk vatandaşlarına yönelik vizenin serbestleştirilmesi çerçevesinde diyaloğu başlatma yetkisi veriyor. Bu karara paralel olarak Türkiye’nin GKA’yı imzalaması isteniyor.

-Türkiye ile başlatılacak vize diyaloğunda bir yol haritası, açıkçası bir hareket planı bulunuyor. Burada AB, Türkiye’den vizelerin serbestleştirilmesi karşılığında atacağı adımları belirtiliyor.

-Metinde ayrıca AB Sınır Koruma Birimi (Frontex) ile Türkiye’nin imzaladığı momerandumu hayata geçirmesi isteniyor.

-AB polis teşkilatı Europol işbirliğinin geliştirilmesi ve ortak operasyon anlaşması yapılması isteniyor.

-Yunanistan’ın metne soktuğu diğer bir maddeye göre Türkiye’nin Yunanistan ile imzaladığı (ikili düzeyde) GKA anlaşmasını hemen hayata geçirmesi isteniyor. Türkiye GKA anlaşmasını AB genelinde uygulamaya başlamadan Yunanistan ile GKA anlaşmasını yürürlüğe sokması talep ediliyor.

-Avrupa Komisyonu AB Konseyi’nin Türklere yönelik vize kararını kabul etmesi sonrası Ankara’ya gidip AB’nin uzlaşı metnini yetkililerle ele alacak.

Öte yandan, haberde Türkiye ile AB arasında GKA müzakerelerinin geçen yılın Şubat ayında tamamlandığına, Türkiye ve AB’nin söz konusu metni paraf ettiğine de dikkat çekildi.

Haberin Devamı

VİZE MUAFİYETİ İÇİN ÜÇLÜ ÇALIŞMA
Bir günlük çalışma ziyareti için Türkiye'ye gelen Danimarka Dışişleri Bakanı Villy Sovndal ile Dışişleri Bakanlığı binasında bir araya gelen Dışişleri Bakanı Davutoğlu da Sovndal ile görüşmesinin önemli bir kısmının AB üzerine yoğunlaştığını söyledi.

Haberin Devamı

Davutoğlu, "Danimarka dönem başkanlığı Türkiye-AB ilişkileri açısından önemli bir dönüm noktası teşkil edebilir. Danimarka'dan vize konusunda destek bekliyoruz" dedi.

"Vize muafiyetinin artık gecikmeden bir an önce sağlanması için somut adımlar atılmasını, arzu ediyoruz. Bu bağlamda da önümüzdeki bir ay kritik bir dönemdir. Danimarka dönem başkanlığında biz onyıllardır bekleyen bu önemli sorunun aşılması için bir öncülük bekliyoruz ve bunun da olacağından eminiz." diye konuşan Davutoğlu, AB dönem başkanlığı, ilgili Avrupa Birliği Komisyonu ve Türkiye olarak üçlü bir çalışma yürütüp bu konunun bir an önce çözüme kavuşturulması için prensip kararına vardıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Danimarka Dışişleri Bakanı Sovndal ise "Bu konu biraz karışık ama birlikte bir çözüm bulmak için bir çerçeve oluşturmak sanırım mümkün. Bu 12 günde hem Türkiye hem AB için iyi olacak bir çerçeveyi oluşturmak için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Fransa'da 17 Haziran'da parlamento seçimleri olduğunu hatırlatan Sovndal, "Bunu beklemek zorundayız. Bu demek oluyor ki Sayın Davutoğlu'nun belirttiği (biri vizeyle ilgili olan) iki konuyu ele almak için geriye sadece 12 günümüz kalıyor" diye konuştu.

BİZE VİZE KONUSUNDA EN BÜYÜK ZARARI 80 DARBESİ VERDİ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!