AB, Türkiye için dünyanın sonu değil

Güncelleme Tarihi:

AB, Türkiye için dünyanın sonu değil
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 1997 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Macaristan'a yaptığı iki günlük gezinin son gününde, Avrupa'nın yeni bölünmelere meydan vermemesi gerektiğine işaret etti. Türkiye'nin AB'ye girmeyi arzuladığını ifade eden Demirel, ‘‘Eğer Türkiye önümüzdeki AB genişleme süreci dışında bırakılacak olursa, bu elbette Türkiye için dünyanın sonu olmayacaktır'' dedi.

Macar Radyo-Televizyonu'na demeç veren, soruları yanıtlayan Demirel, Türkiye'nin Atatürk'ün öngördüğü çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmak amacıyla AB'ye katılmayı arzuladığını ifade etti. Demirel parlamentodaki konuşmasında da, Türkiye'nin NATO'daki eski rolünün artık Avrupa, Ortadoğu, Rusya, Kafkasya ve Ortaasya arasında stratejik bir köprü rolüne dönüştüğünü anlattı. Cumhurbaşkanı, ‘‘Demokrasi farklı olma hakkının tek garantörüdür. Sivil bağlarla içiçe geçmiş bir topluluk anlayışı, gerçek anlamda demokratik çoğulculuğu koruyan tek mekanizmadır. Aynı şekilde demokratik vatandaşlığın parametreleri sivil kimlik ve anayasal vatanseverliğin kavramsal çerçevesiyle en iyi şekilde tanımlanabilir. Böyle bir tanımlama etnik dışlanmaya olanak bırakmaz.''

Demirel, Macar-Türk işadamları toplantısında ise Türkiye'nin geniş yatırım olanaklarına sahip olduğunu aktararak, 30 milyar dolarlık enerji yatırımlarından Demirel, dün Avrupa'nın en kuzeyindeki Osmanlı minaresinin bulunduğu Eger'i ziyaret etti. Valide Sultan Hamamı ile Kütüphanesini de gezen Demirel, Macar Başbakanı Gyula Horn'u kabul etti. Cumhurbaşkanı, Ege Seramik Teşhir Salonu'nu açtı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!