AB, Suriye'ye silah ambargosunu sıkılaştırıyor

Güncelleme Tarihi:

AB, Suriyeye silah ambargosunu sıkılaştırıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2012 17:40

Avrupa Birliği, Suriye'ye silah ambargosunu sertleştirmek için gemi ve uçakları denetlemeye başlayacak. AB'nin Suriye'ye en etkili yaptırımı ise silah taşıdığından şüphelenilen gemi ve uçakların denetlenmesi olacak.

Haberin Devamı

Suriye'ye yeni yaptırımlar gündemiyle yarın toplanacak AB dışişleri bakanları, Esad rejiminin halka şiddet politikasında sorumluluğu bulunan çoğunluğu üst düzey asker 26 yetkiliye mal varlıklarını dondurma ve vize yasağı uygulayacak.

AB üyelerinin prensipte onay verdiği ilave yaptırımlarla Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve yakınları dahil kara listeye alınanların sayısı 155'e ulaşacak.

Öte yandan AB, halihazırda rejimi finanse eden 49 kuruluş ve şirketin yüz milyonlarca euroluk mal varlığını dondurmuş durumda. Diplomatik kaynaklar, dışişleri bakanlarının yarın en az iki kuruluşu daha listeye dahil edeceğini belirtiyor.

AB'nin Suriye'ye en etkili yaptırımı ise silah taşıdığından şüphelenilen gemi ve uçakların denetlenmesi olacak.

Buna göre Suriye'ye gitmek üzere AB karasularını ya da limanlarını kullanan gemilerin silah taşıyıp taşımadıkları denetlenecek. Uluslararası sulardaki gemilerin aranması için ise ilgili ülkenin izni istenecek. Aynı şekilde Suriye'ye giden uçaklar AB havalimanlarında denetlenecek.

Haberin Devamı

Esad rejimine saldırı helikopterleri ve hava savunma sistemleri taşıyan MV Alaed adlı Rus gemisi, İngiliz sigorta şirketi Standard Club'ın poliçesini iptal etmesi üzerine geçen ay İskoçya açıklarından geri dönmek zorunda kalmıştı.

Ocak ayında ise Suriye'ye giden bir başka Rus gemisi Chariot, Kıbrıs Rum kesiminin limanlarını kullanırken AB'nin uyarısıyla denetlenince silah yüklü olduğu ortaya çıkmıştı. Hedefinin İskenderun Limanı olduğu konusunda Rum makamlarına "güvence" vererek yoluna devam eden geminin Suriye'nin Tartus Limanı'na ulaşması AB içinde Rum yönetiminin sorgulanmasına neden olmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!