AB’nin Hürrem kriteri

Güncelleme Tarihi:

AB’nin Hürrem kriteri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2013 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın eleştirilerine hedef olan ‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisine ilişkin tartışmalara Avrupa Birliği de katıldı.

Haberin Devamı

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, ‘sanatsal ifade özgürlüğü’nün Türkiye’nin yerine getirmesi gereken ‘siyasi kriterler’ arasında olduğunu söyledi. Füle, yayın yasakları ve yayıncılar üzerinde uygulanabilecek yaptırımlar konusundaki endişelere dikkat çekti.

AB Say davasını endişeyle izliyor

AVRUPA Birliği Komisyonu, Fazıl Say’a karşı açılan davayı ‘endişe ile izlendiğini’ bildirdi. AB Komisyonu adına Genişlemeden Sorumlu Temsilci Stefan Füle’nin bir soru önergesine verdiği yanıtta, şu ifadeler yer aldı:

SANATSAL KRİTER

“İfade ve inanmamayı da içeren, düşünce, vicdan ve din özgürlükleri, AB’nin, Türkiye’nin siyasi kriterleri karşılama yolundaki ilerlemesini değerlendirirken izlediği temel haklardır. AB,  çeşitli fırsatlarla Türkiye’nin bu konudaki eksiklikleri acilen giderme ihtiyacı içinde olduğunu vurguladı. Davayı çok yakından izlemeyi sürdüreceğiz”.

Haberin Devamı

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Temsilcisi Stefan Füle, ‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisine yönelik bir soru önergesini yanıtlarken de ‘sanatsal ifade özgürlüğü’nün, Türkiye’nin yerine getirmesi gereken ‘siyasi kriterler’ arasında yer aldığını söyledi. Füle konuyla ilgili şunları söyledi: “AB Komisyon’u, yayın yasakları ve yayıncılar üzerinde uygulanabilecek yaptırımlar hakkındaki endişelerini dile getirmiştir. RTÜK kararları hakkında duyduğumuz endişeleri de 2012 İlerleme Raporu’nda söyledik”.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!