AB’nin 50’nci yılına “İstiklal Marşlı” kutlama

Güncelleme Tarihi:

AB’nin 50’nci yılına “İstiklal Marşlı”  kutlama
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2007 09:57

Efsanevi orkestra şefi Herbert von Karajan ve Berlin Filarmoni Orkestrası tarafından 1972 yılında hazırlanan, İstiklal Marşı dahil Avrupa ülkelerinin milli marşlarının yeraldığı albüm, AB’nin 50’nci yılı kutlamaları çerçevesinde yeniden yayınlandı.

AB’yi oluşturan Roma Anlaşması’nın 50’nci yılı dolayısıyla birçok AB ülkesi ve aday ülkelerde etkinlikler düzenlendi. Bu etkinliklere Türkiye’den üst düzey katılım kısıtlı olurken Türkiye’de ise neredeyse hiç etkinlik düzenlenmedi. Yurt dışında düzenlenen etkinlikler de medya aracılığıyla Türkiye’ye aktarılmadı.

Dünyanın en büyük müzik firmalarından Deutsche Grammophon ise 50’nci yıl kutlamaları dolayısıyla İstiklal Marşı’nın da yer aldığı Karajan ve Berlin Filarmoni Orkestrası’nın yorumuyla “The Anthems Album” adlı albümü yayımladı. Albümde yer alan marşlar, ait oldukları ülke ve bestecileri şöyle:

Avrupa Marşı (9’uncu Senfoni’den, Beethoven), Land der Berge Land am Strome (Avusturya, Mozart), La Brabançonne (Belçika, Campenhout), Imnos is tin Eleftherian (eski Kıbrıs Milli Marşı, Mantzaros), Der er et Yndigt land (Danimarka, Kroyer), Einigkeit und Recht und Freiheit (Almanya, Haydn), La Marseillaise (Fransa, de Lisle), Lofsöngur (İzlanda, Sveinbjoernsson), Amhran na Bhfiann (İrlanda, Heeney/Kearney), Inno di Mameli (İtalya, Novaro), Ons Heemecht (Lüksemburg, Zinnen), Din l-art helwa (Malta, Samut), Wilhelmus van Nassouwe (Hollanda, Geleneksel), Ja, vi elsker dette landet (Norveç, Nordraak), Du Gamla, Du Fria (İsveç, Geleneksel), Chanson Suisse (İsviçre, Zwyssig), İstiklal Marşı (Türkiye, Üngör), God save the Queen (İngiltere, Anonim), Kong Kristian (Danimarka, Kuhlau), Imnos is tin Eleftherian (Yunanistan, Mantzaros).

Albümde önceki LP versiyonda olmayan Beethoven’in Avrupa Marşı’na kaynaklık eden 9’uncu Senfoni Koral Bölüm ve Placido Domingo’nun yorumuyla Puccini’nin “Nessun Dorma” adlı aryası da yer aldı. Kış olimpiyatlarının açılışında da çalınan aryanın “sporseverlerin ortak marşı” olması dolayısıyla albüme alındığı belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!